Foto: TT

Putin: Natos expansion är största hotet

Uppdaterad
Publicerad

Ryske presidenten Vladimir Putin har under julen skrivit under en ny militärdoktrin.
Enligt ett uttalande från Kreml säger doktrinen att de största yttre hoten kommer från Natos ökade militära kapacitet.

Doktrinen pekar också ut flera andra hot. Bland annat instabiliteten i flera regioner och att det inom landet finns flera riskmoment, bland annat terrorism.

Doktrinen publicerades på Kremls hemsida på fredagen och pekar även ut etablerandet av strategiska robotsystem som hotar att äventyra global stabilitet som ett externt hot. Dessutom beskrivs utbrott av väpnade konflikter intill Ryssland som ett säkerhetshot.

”Tufft och konsekvent”

Vid ett möte med högt uppsatta tjänstemän betonade Putin att den ryska militärdoktrinen förblir ”defensiv”, men när det gäller rysk säkerhet blir svaret på en provokation ”tufft och konsekvent”.

I lördags, dagen efter beslut om sanktioner mot Krim, betonade ryska UD att sanktionerna mot Ryssland försvårar möjligheterna att lösa Ukraina-konflikten.

Tidigare i veckan rapporterades det om att Putin gett order om att stoppa prishöjningar på vodka för att se till att det inrikespolitiska läget ska stabiliseras. Enligt Reuters ska det vara ett sätt för att vara populär bland de ryska medborgarna.

Den 26 december 2014 skrev Rysslands president Vladimir Putin under en uppdaterad version av Rysslands militära doktrin. Rysslands militära hållning beskrivs fortfarande som defensiv, men ett icke kärnvapenbaserat avskräckningskoncept införs. Dessutom pekas en rad externa och interna nyckelhot mot Ryssland ut.

Externa hot:

 * Natos upprustning och närmande till den ryska gränsen.

 * Etablerandet av strategiska robotsystem, inklusive potentiella vapen i rymden. Särskilt pekas det amerikanska planerade Prompt Global Strike-systemet för första gången ut som ett hot.

 * Väpnade konflikter i grannländer.

Interna hot:

 * Aktiviteter för att destabilisera situationen i Ryssland, inklusive informationsaktivitet som syftar till att underminera ”patriotiska traditioner”.

 * Terroristaktiviteter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer