• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Vladimir Putin och Xi Jinping möttes i Peking på fredagen Foto: AP

Putin och Xi: Stoppa Natos utbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

I ett gemensamt uttalande motsätter sig Ryssland och Kina ”all vidare utvidgning av Nato”. Uttalandet kommer efter ett möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping i Peking.

Vladimir Putin har, mitt under den akuta Ukrainakrisen, begett sig till Peking för att överlägga med sin kinesiske motpart Xi Jinping. Experter ser mötet som ett tecken på fördjupat samarbete mellan länderna, som båda kritiseras för aggressioner mot sina grannar.

I ett uttalande, underskrivet av de båda länderna, uppmanar de två ledarna Nato att överge ”kalla kriget-eran” och kritiserar samtidigt Washingtons ”negativa inverkan på fred och stabilitet” i Asien-Stillahavsregionen.

Samarbetet växer

Enligt Li Xin, direktör vid Institute of European and Asian Studies vid Shanghais universitet, förenas Kina och Ryssland i uppfattningen att USA och väst inte visar tillräcklig respekt för ländernas territoriella och säkerhetsmässiga krav och synpunkter.

– USA och andra västländer utövar å ena sidan påtryckningar mot Ryssland kopplat till Ukraina, och å andra sidan mot Kina kopplat till Taiwan, sade han inför mötet till nyhetsbyrån AP.

– Den typen av hårt tryck från väst kommer bara tvinga Kina och Ryssland att förstärka sitt samarbete.

Li Xin konstaterar att mötet mellan ledarna, liksom Putins deltagande vid OS-invigningen senare under dagen, är ett sätt att främja relationen länderna emellan.

Jurij Usjakov, utrikespolitisk rådgivare till Vladimir Putin, säger i ett uttalande som publicerades före mötet att det markerar en ny nivå i det rysk-kinesiska partnerskapet.

I en artikel publicerad av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina inför fredagens möte skriver Putin att Moskva och Peking spelar en ”viktig stabiliserande roll” i globala frågor och bidrar till att göra internationell politik mer ”jämlik och inkluderande”.

Kritiserar bojkott

Putin kritiserar också ”vissa länders försök att politisera idrott”, i en uppenbar referens till många staters diplomatiska bojkott av OS med hänvisning till mänskliga rättigheter.

Det är inte minst situationen i den nordvästra regionen Xinjiang, där över en miljon människor ur den muslimska folkgruppen uigurer uppges hållas inspärrade i interneringsläger, som fått många av världens regeringar att avstå från att delta. Den ryska presidenten, liksom ledare för flera före detta Sovjetstater, har däremot gjort klart att de ämnar närvara.

EU-kommissionens talesperson Nabila Massrali har bemött Putins uttalande om politisering av idrotten.

– Stora idrottsevenemang som OS har ofta en global publik. De kan bidra till att sprida positiva värderingar och främja frihet och mänskliga rättigheter på global nivå. Men de bör inte användas för politisk propaganda, säger hon i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.