Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad menar Putin med sina Sverige-uttalanden? Se historikern förklara i videon. I videon påstods felaktigt att Kurland formellt överlämnades av Sverige till Ryssland i samband med freden i Nystad 1721. Sverige hade redan tidigare förlorat Kurland. Videon har förtydligats och det felaktiga påståendet tagits bort. Foto: TT/Wikimedia Commons

Putin pratar om svenska områden som ”tagits tillbaka” – vad menar han?

Uppdaterad
Publicerad

I ett klipp ger president Putin sin syn på Rysslands historia och dess framtid. Referenser till Sverige och uttalanden om svenska landområden som ”Ryssland tagit tillbaka” har av vissa tolkats som hotfulla – och klippet har setts miljoner av gånger på sociala medier. Men, vad är det för något Putin refererar till egentligen?

Efter att ha besökt en utställning om Peter den store med anledning av dennes 350-årsdag, talade Rysslands president Vladimir Putin till en publik bestående av ”unga entreprenörer”.

– Det kunde verka som att när Peter den store krigade mot Sverige så erövrade han något från dem. Men han tog inte något från Sverige, han tog tillbaka något. Inga av de europeiska länderna erkände att de områdena tillhörde Ryssland. Alla ansåg att det var en del av Sverige. Men sedan urminnes tider har slaver bott där, säger Putin.

Putin fortsätter att säga att det nu är Rysslands ansvar att ”ta tillbaka sådant som är deras”.

Klippet med Putins uttalande har fått stor spridning i sociala medier, och har av vissa tolkats som förtäckta hot.

Foto: Faksimil

Vad är det för svenska områden som Putin pratar om? I videon ovan får du svar.

Rättelse: I videon påstods felaktigt att Kurland formellt överlämnades av Sverige till Ryssland i samband med freden i Nystad 1721. Sverige hade redan tidigare förlorat Kurland. Videon har förtydligats och det felaktiga påståendet tagits bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.