Putin intervjuas av rysk stats-tv. Foto: Gavriil Grigorov

Putin skyller Finlands gränsproblem på väst

Uppdaterad
Publicerad

Att Finland nu är med i Nato skapar ”problem”, säger Rysslands president i en tv-intervju.

Vladimir Putin hotar med upprustning vid gränsen, och säger att resurser ska frigöras genom att ”Leningrads militärdistrikt” åter skapas i öster.

Putin pratar, som han ofta gjort, om att det inte är Rysslands militära framfart som skapar konfrontation, utan snarare en aggressiv västvärld.

-De tog in Finland i Nato. Hade vi några dispyter med Finland? Alla dispyter, däribland de av territoriell natur i mitten av 1900-talet, avgjordes för länge sedan.

-Vi har haft den vänligaste, artigaste relationen. Ekonomiska relationer, fortsätter Putin.

-Det fanns inga problem, men nu uppstår de, eftersom vi bildar Leningrads militära distrikt där och flyttar vissa militära enheter dit.

Uttalandet är en blinkning tillbaka till kalla kriget, då Sovjetunionen hade ”Leningrads militärdistrikt” som en viktig östlig pusselbit i kapprustningen med väst.

Distrikten slogs ihop 2010, så att Ryssland nu endast har fem sådana. Men i år har det kommit signaler om att Moskva och S:t Petersburg, tidigare Leningrad, åter ska få ett distrikt var. Och det bekräftar alltså Putin nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre migranter berätta om hur de kom till finskryska gränsen. Foto: YLE

Fakta: Ryska militärdistrikt

Efter Sovjetunionens upplösning skalade Ryssland ner försvaret. Landet var i början av 90-talet indelat i nio militära distrikt, som ansvarade för varsin del av det jättelika territoriet. 20 år senare hade ett antal av dem slagits ihop, så att det sedan dess funnits fyra eller fem.

Den senaste förändringen gjordes tidigare i år, då Södra distriktet utökades till att omfatta även fyra områden som Ryssland delvis ockuperar längs krigsfronten i Ukraina.

Västra distriktet omfattar bland annat Kaliningrad, Moskva och S:t Petersburg. Men 2024 väntas det delas upp igen, så att de tidigare distrikt som hette Moskva och Leningrad återuppstår.

Källa: kremlin.ru via TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.