Foto: TT

Putin under fortsatt press

Uppdaterad
Publicerad
Efter att ha mött massiv kritik på G20-mötet lämnade Rysslands president Putin Australien innan slutdokumentet presenterats. Han berömde trots allt ”den konstruktiva atmosfären” på toppmötet.

Putin har satts under hård press på G20-mötet på grund av Ukrainakrisen. Det hade ryktats att han skulle ge sig i väg i förtid, men han deltog i söndagens formella avslutningslunch. Därefter flög han hem, innan resultatet av tvådagarsmötet hade presenterats. Putin motiverade den tidiga avfärden med att han hade en lång flygresa hem.

Den ryske presidenten bröt mot protokollet genom att förekomma värdlandet med kommentarer till medierna. Vid en presskonferens med utvalda journalister sade han att även om åsikterna inte alltid sammanföll så var diskussionerna ”fullständiga, konstruktiva och mycket givande”.

Chans till lösning

Det finns en god chans att lösa Ukrainakrisen, menade han.

– I dag har situationen (i Ukraina) goda chanser till en lösning, hur konstigt det än kan låta. Vissa strukturer har etablerats på bägge sidor som bättre kan handskas med uppgiften.

Samtidigt kallade Putin Kievs ekonomiska blockad mot östra Ukraina ”ett stort misstag”. Putin sade att blockaden gör att Kiev ”släpper taget” om östra delarna av landet. Moskva ska diskutera frågan med Ukrainas president Petro Porosjenko, tillade han.

Motvillig handskakning

Trots att världsekonomin var det som stod överst på dagordningen överskuggades mötet av Ukrainakrisen. Flera västledare hotade med skärpta sanktioner. Putins upprepade försäkringar om att Ryssland inte är inblandat i oroligheterna förskonade honom inte från skarpa tillrättavisningar.

– Jag antar att jag måste skaka hand med dig, men jag har bara en sak att säga till dig: Du måste lämna Ukraina, sade Kanadas premiärminister Stephen Harper i lördags.

På söndagen spädde USA, Japan och Australien på kritiken med ett gemensamt uttalande om att de inte tänker acceptera Rysslands annektering av Krim.

De tre länderna, som träffats enskilt, sade också att de motsätter sig Ryssland försök att destabilisera östra Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer