Rester av en nedskjuten azerisk helikopter i regionen. Foto: TT

Putin uppmanar till eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma sammandrabbningar har brutit ut mellan armeniska soldater och trupper från Azerbajdzjan i den omstridda regionen Nagorno-Karabach. Tolv personer ska ha dödats.

Azerbajdzjan hävdar att deras trupper besköts av artilleri och granatkastare från armeniskt håll. Medan Armenien säger att Azerbajdzjan gick till attack med stridsvagnar, artilleri och helikoptrar, rapporterar BBC.

Tolv döda

Azerbajdzjans försvarsdepartement uppgav på lördagen att en av landets helikoptrar hade skjutits ned och att tolv soldater dödats. Azerbajdzjan hävdade att dess styrkor intagit två strategiska höjder samt en by, rapporterar franska AFP.

Armeniens president sade att 18 av landets soldater dödats och 35 skadats i strider med azeriska styrkor, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Försvarsdepartementet hävdar att azeriska styrkor har tagit kontroll över ”två strategiska höjder och en by” i den omstridda regionen Nagorno-Karabach.

Putin manar till lugn

Flera människor har dödats på bägge sidor av konflikten, enligt parterna och Rysslands president Vladimir Putin efterlyster ett nytt eldupphör.

Torgny Hinnemo, expert på konflikten och forna Sovjetrepubliker, säger till SVT Nyheter att detta är några av de värsta striderna i regionen sedan 1994.

–  Det här är jättefarligt. Andra konflikter i vårt närområde är ändå under viss kontroll av stormakter men i det här fallet har vi en konflikt av väldigt gammalt datum där konflikten mellan de går så djupt att det är svårt för stormakterna att stoppa.

Krig på 90-talet

Utbrytarregionen Nagorno-Karabach tillhör officiellt Azerbajdzjan men majoriteten av befolkningen är armenier och den är i praktiken självstyrande sedan 1992.

Azerbajdzjan och Armenien, som backas av Ryssland, har efter Sovjetunionens fall flera gånger drabbat samman i strider om regionen. Inte minst under kriget mellan de två staterna 1991-1994 då ungefär 30.000 människor dödades.

– För två år sedan betraktades det här som det största säkerhetshotet i Europas närhet. Sedan har det hamnat i skuggan och glömts på grund av Ukrainakriget, säger Torgny Hinnemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.