Rysslands president Vladimir Putin under den årliga TV-sända frågestunden. Foto: EBU

Putins frågestund lockade många

Publicerad

Rysslands president Putins årliga frågestund i TV har hållits sedan 2001 och har nu blivit en tradition. Även när han var premiärminister och inte president höll han dem.

Nytt för i år är att invånare i Ryssland förutom att ringa in även kan använda videosamtal som visas på stora skärmar i studion. Många av frågorna som tas upp i programmet tar lång tid att ställa och lång tid att svara på. President Putin har i vissa fall även kopplat in ministrar som får fylla svaren.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har 1,9 miljoner frågor kommit in till programmet redan på torsdagsmorgonen.  De flesta frågorna rör inrikesfrågor men det händer att utrikesfrågor tas upp.

Bemötte en rad olika ämnen

Under den 4,5 timmar långa frågestunden svarade presidenten främst på frågor gällande väglag, vården och skolväsendet.

Angående frågor av internationell karaktär sa Putin att han anser att många länder felaktigt ser på Ryssland som ett hot:

”Den uppfattningen kan upphöra om man ser att de ekonomiska sanktioner som väst vidtagit mot Ryssland inte tjänar deras intressen.”

Den ryska presidenten sa sig även respektera friheten på internet, något som många oroat sig över sedan Ryssland förbjöd meddelandeappen Telegram.

Totalt svarade Putin på 83 frågor, varav fyra ställdes av journalister efter programmet.

Se i klippet ovan ett exempel på hur det ser ut i programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.