Arkadij Rotenberg och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. Och det omtalade jättepalatset vid Svarta havet. Foto: Aleksej Druzjinin/Sputnik/Kreml via AP/TT och Aleksej Navalnyjs Youtubekanal

Putins judopartner och nära vän: Jag äger palatset

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske presidenten Vladimir Putins nära vän och judopartner, affärsmannen och mångmiljardären Arkadij Rotenberg, hävdar att han äger det palats som tillskrivits Putin.

– Nu är det inte längre någon hemlighet, jag är förmånstagaren, säger Rotenberg i ett videoklipp som publicerats av den ryska sajten Mash.

Rotenberg presenterar inga underlag för förvärvet, som han säger skedde för två år sedan.

Putin: ”Aldrig!”

Regimkritikern Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK publicerade nyligen bilder på den luxuösa byggnaden vid Svarta havet som påstås tillhöra presidenten.

Vladimir Putin har förnekat att han äger den.

– Det tillhör varken mig eller någon av mina familjemedlemmar och har aldrig gjort det. Aldrig! säger han i ett videosamtal med studenter.

Arkadij Rotenberg är en av flera personer som på grund av kopplingar till Ukrainakonflikten och Rysslands annektering av Krimhalvön finns med på USA:s och andra västländers sanktionslista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.