Qatar satsar genom att anordna miljökonferensen i Doha, som startade i måndags. Foto: Scanpix

Qatar stärker ställningen i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Det lilla landet vid Persiska viken, Qatar, stärker nu sin ställning internationellt genom att anordna miljökonferensen i Doha, som startade i måndags. Och det är inte det enda Qatar gör för att bli en spelare att räkna med.

Satsningarna i Europa blir också alltfler. I Frankrike investerar nu Qatar motsvarande omkring 5 miljarder kronor i franska, unga småföretagare i utsatta förorter, efter ett initiativ från lokala politiker.

– Bankerna lånar inte ut pengar längre. Och dessa ungdomar behöver kunna investera. Därför tog vi kontakt med Qatar även om idén kan verka lite galen. Men det visade sig vara helt rätt, säger lokalpolitikern Leila Leghmara i Paris.

Mounir Ben Jaffal är en företagare som har sökt pengar ur den qatariska investeringsfonden.

– Även om jag själv inte skulle kunna ta del av fondens pengar så måste jag säga att det de gjort är enormt, säger han till SVT:s Europakorrespondent.

Äger Zlatans klubb

I Paris köper emiratet också fastigheter och mediabolag. Dessutom äger Qatar Zlatan Ibrahimovics klubb Paris Saint Germain.

I förra veckan blev det även klart att Qatar även kommer att investeringa i Italiens näringsliv. Qatar satsar flera miljarder i italienska företag som sysslar med mat, mode, design och turism.

För de flesta är dock Qatar mest känt för tevekanalen Al Jazeera, som startades av emiren själv. Den har har blivit en riktig maktfaktor på den globala mediemarknaden för sitt arabiska perspektiv och sin trovärdighet och spelade stor roll under den arabiska våren.

Men vad vill Qatar med allt det här? Landet är det rikaste i världen och dess agenda är att stärka arabvärlden, att skapa ett bättre investeringsklimat och en motvikt till väst. Men kritikerna säger att emiren vill bara stärka islamistiska krafter och pekar på Qatars stöd till Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon.

Kritik från extremhögern

Och i Libyen anklagas Qatar för att fortfarande förse en islamistgrupp med vapen och att försöka ta sig in i politiken genom att stödja det muslimska brödraskapet i Libyen. Det möts med stor misstänksamhet både från politiskt håll och bland vanliga människor.

I Frankrike har Qatars satsning i näringslivet fått kritik. Särskilt från högerextrema Nationella Fronten. Ledaren Marine Le Pen säger att Qatars investeringar i utsatta förorter hotar Frankrikes säkerhet och att man bara vill sprida islamistisk ideologi.

Men lokalpolitikern Leila Leghmara tillbakavisar kritiken.

– De franska börsföretagen har öppnat sig för qatariska investeringar utan att det har varit något större problem, så vi undrar varför frågan plötsligt ställs när det handlar om investeringar i förorterna?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.