Intensivt arbete för att rädda tvååring i borrhålet

Publicerad

Fortfarande pågår ett intensivt arbete för att rädda den tvåårige pojke som ramlat ner i ett borrhål i Malaga i Spanien. Ett svenskt företag finns på plats med specialutrustning, men man har stött på nya problem som försvårat arbetet. Efter åtta dagar finns få förhoppningar om att hitta pojken vid liv.

Räddningsoperationen fortgår med borrning av ett nytt hål bredvid det borrhål där tvååringen ramlade ner den 13 januari. I en specialbyggd bur ska personal firas ner för att gräva en horisontell tunnel in till den plats där pojken tros finnas.

Under en familjeutflykt ramlade den lille pojken ner i ett brunnshål som mätte 25 centimeter i diameter. Han tros finnas 72 meter ner i hålet. Man har inte kunnat kommunicera med honom eller få ner vätska eller förnödenheter.

Mätning under jord

Det svenska företaget Stockholm Precision Tools finns på plats med speciell mätutrustning som beskrivs som en sorts gps-mätare under jord.

– Man har stött på hårdare berg i det nya hålet som man borrar. Vår specialutrustning kan mäta ner till 2000 meters djup, säger Berne Selberg, rådgivare åt företaget SPT till SVT Nyheter.

Deltog i Chileräddningen

Företaget deltog i arbetet med att rädda de 33 gruvarbetare som var instängda efter en olycka i Chile 2010. Efter 69 dagar kunde de ta sig upp ur gruvan.

– Företaget spelade stor roll när man räddade de chilenska gruvarbetarna. Mätutrustningen prickade exakt rätt så man kunde fira ner en tub i hålet som gruvarbetarna, en och en,  kunde kliva in i och firas upp till ytan, säger Berne Selberg.

SPT är specialiserat på mätteknik och arbetar globalt inom olje-, gas- och gruvindustrin sedan 20 år tillbaka.

Nya förseningar

Räddningsaktionen väntas bli försenad och ta ytterligare två dagar. Operationen följs av människor i hela världen.

För mindre än ett år sedan drabbades familjen av ännu en tragedi då en treårig son omkom. Enligt medieuppgifter kollapsade han på grund av ett hjärtfel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.