Personal i skyddskläder övervakar arbetet med att bygga en barriär som ska stoppa läckan av radioaktivt vatten vi d Fukushima. Foto: Scanpix

Radioaktiv läcka går inte att stoppa

Uppdaterad
Publicerad

Nya problem vid kärnkraftsverket Fukushima. Barriären som byggts för att hindra läckan lyckas inte sätta stopp för det radioaktiva vattnet.

Maskinisten vid kärnkraftsverket Fukushima i Japan uppger att man har svårt att stoppa radioaktivt vatten från att läcka ut i havet, skriver BBC.

Sedan läckan upptäcktes har man, i ett försök att stoppa den, byggt en underjordisk barriär som skapats genom att injicera kemikalier i jord som sedan stelnat. Barriären skulle, enligt uppgifter till The Wall Street Journal, inte ha varit färdigställd förrän i slutet av veckan – men man stöter redan på problem.

Fukushima

Giftigt grundvatten slingrar sig förbi eller över jordväggen. Nu tar sig mer radioaktiv vätska ut i havet – och flödet kan snabbt öka i hastighet.

”Det finns ingen annan väg”

I värsta fall kommer vattnet att pressas mot ytan för att sedan bryta sig igenom barriären – något som skulle göra att det snabbare rinner ut i havet när jordväggen väl ger vika.

– Om du bygger en mur kommer naturligtvis vattnet att ansamlas där. Det finns ingen annan väg för vattnet än upp eller åt sidan för att så småningom leda ut till havet, säger Masashi Goto, en före detta kärnkraftsingenjör som arbetat vid flera av Tepcos anläggningar, till Reuters.

Hade flera problem att ta hand om

Hur mycket radioaktivt vatten som strömmat ut i havet är ännu okänt men bolaget som äger det lamslagna kärnkraftsverket, Tepco, erkänner att man lidit av vattenläcka under en längre tid, rapporterar AFP.

Enligt en talesman för Tepco kunde man inte ta hand om läckan på en gång då allt fokus lades på att kyla ner de överhettade reaktorerna som innebar en större risk.

Tre reaktorer vid Fukushima drabbades av härdsmältor efter en jordbävning i mars 2011 då en tsunami förstörde energi- och kylsystem. Anläggningen drivs fortfarande trots undermålig utrustning och har drabbats av flera strömavbrott och läckage från underjordiska tankar, rapporterar AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukushima

Mer i ämnet