En bild på soldater från FN-styrkan i Mali, 2015. Foto: Henrik Montgomery/TT

Granatattack mot FN-bas i Mali – 150 svenskar stationerade

Uppdaterad
Publicerad

En militärbas med internationella styrkor besköts under måndagen med flera granater, i Ménaka i östra Mali.

Omkring 150 svenskar är stationerade i området, men samtliga internationella soldater uppges ha klarat sig ifrån allvarliga skador.

– Task Force Takubas bas i Ménaka i Mali utsattes för en granatattack på måndagsmorgonen. Det är basen där det svenska bidraget till specialförbandsstyrkan är förlagd, förklarar Marie Tisäter, presstalesperson vid Försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Cirka 150 svenskar är stationerade i Menáka inom den multinationella specialförbandsstyrkan Task Force Takuba, som för närvarande lyder under svenskt befäl sedan förra veckan. På basen finns såväl FN-förband som tillhör Minusma, maliska styrkor samt den franska antiterrorinsatsen Operation Barkhane, där Task Force Takuba ingår.

– Ingen svensk skadades vid attacken. Jag har uppgift om att en person från en annan nation är lätt skadad, säger Tisäter.

Hon fortsätter med att man har vidtagit åtgärder för att säkra området runt basen, för att undersöka omständigheterna kring attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.