Missiler mot USA:s konsulat i norra Irak

Uppdaterad
Publicerad

USA:s konsulat i Erbil i den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak utsattes strax efter midnatt för en missilattack. Det finns inga uppgifter om att någon människa skadats.

Enligt statliga irakiska medier rörde det sig om tolv ballistiska missiler, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Kurdiska myndigheter uppger enligt tv-stationen Kurdistan24 att samtliga missiler missade konsulatet, som ännu inte är färdigbyggt.

Däremot skadades tv-stationens lokaler, som ligger i närheten. Bilder på Twitter visar hur delar av innertaket rasat in. Tv-sändningarna ska också ha stoppats i några minuter.

Ingen människa skadades i attacken, uppger Kurdistans hälsominister Saman Barzinji för irakisk tv enligt Reuters.

Iransk hämnd?

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP avlossades missilerna från Iran. Uppgiften kommer från en anonym irakisk säkerhetskälla och har inte bekräftats från annat håll.

Det spekuleras om att attacken är en vedergällning för att två medlemmar av det iranska revolutionsgardet dödades i en israelisk attack i en förort till Syriens huvudstad Damaskus tidigare i veckan. Det iranska utrikesministeriet lovade då att hämnas, uppger AP.

Senast Iran sköt ballistiska missiler mot amerikanska mål i Irak var i januari 2020 efter mordet på den iranske generalen Qasem Soleimani.

Den kurdiske premiärminister Masrour Barzani fördömer attacken mot konsulatet i ett inlägg på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.