Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En israelisk raket slår ner i Gaza. Attacken är ett svar på palestinsk beskjutning mot Israel under onsdagsmorgonen. Foto: SVT

Israelisk militär har lämnat Jenin efter attacker mellan Gaza och Israel

Uppdaterad
Publicerad

Fem raketer avfyrades mot södra Israel från Gaza tidigt på onsdagsmorgonen, enligt Israels militär. Bara timmar senare besvarade man raketskjutningarna med luftburna attacker mot området.

Samtidigt uppger israelisk militär att soldaterna har dragit sig tillbaka från Jenin på ockuperade Västbanken, efter den storskaliga räden mot flyktinglägret.

Vid fyratiden på onsdagsmorgonen, svensk tid, meddelade Israels militär att man attackerat mål i Gaza, som ett svar på att fem raketer avfyrats därifrån mot södra Israel.

I ett uttalande sade militären att samtliga raketer stoppades av landets luftvärn.

Palestinska säkerhetskällor uppgav att en militäranläggning i norra Gaza tillhörande Hamas hade träffats men att ingen skadats. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för beskjutningen.

”Väldigt positivt”

Israelisk militär uppger att soldaterna har dragit sig tillbaka från Jenin, och därmed avslutat den två dagar långa, intensiva militäroperationen. Det rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP.

– Det innebär inte att det är en vapenvila eller att palestinierna har lagt ner sina vapen, vi såg till exempel att det var raketbeskjutning från Gaza i natt mot Israel, säger Anders Persson, statsvetare och Israelexpert vid Linnéuniversitetet, i Morgonstudion.

Han konstaterar att det är oklart vad som kommer att hända härnäst.

– Men det är väldigt positivt att Israel drar sig tillbaka.

Minst 13 döda

Israels räd har krävt minst 13 liv, varav en israelisk soldat. Över 100 människor har sårats och runt 4 000 palestinier har flytt från flyktinglägret, uppger stadens borgmästare Nidal al-Obeidi. De ska ha sökt skydd hos släktingar och i skyddsrum. Enligt invånare finns varken vatten eller elektricitet i lägret.

Premiärminister Benjamin Netanyahu uppger dock att operationen inte var en engångshändelse.

– Vi kommer att fortsätta så länge det behövs för att stoppa terrorismen, sade han vid ett besök i utkanten av Jenin på tisdagen.

Militären säger sig ha beslagtagit vapen och sprängämnen och förstört tunnlar och kommandoposteringar. Minst 120 misstänkta militanta palestinier har gripits, enligt israeliska medier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från attacken i Jenin. Foto: ALAA BADARNEH/TT

Fakta: Jenins flyktingläger

Flyktinglägret i Jenin ligger i staden med samma namn och inrättades 1953 för att hysa palestinier som flytt eller fördrevs i samband med kriget 1948-1949.

Det är det nordligaste av de 19 flyktingläger som finns på Västbanken, och även ett av de fattigaste och mest överbefolkade.

FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar UNRWA skriver på sin hemsida att lägret har 14 000 invånare, medan uppgifter från borgmästaren i Jenin talar om 18 000. Lägrets yta är 0,42 kvadratkilometer.

Lägret spelade en viktig roll under den andra palestinska intifadan 2002. Under upproret ockuperade Israels militär lägret efter tio dagars hårda strider då över 400 hus förstördes. 52 palestinier och 23 israeliska soldater dödades.

Under de senaste 18 månaderna har säkerhetsläget i lägret försämrats och förtroendet för Palestinska myndigheten minskat. Lägret beskrivs som ett fäste för militanta motståndsgrupper.

Källa: AFP, UNRWA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.