Benjamin Netanyahu/Israeliska säkerhetsstyrkor sökte efter spår av raketerna nära staden Shfaram. Ett område spärrades av. Foto: Sebastian Scheiner/Ahmad Gharabli/AP/TT

Netanyahu: Inte uteslutet att ockupera Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Israel kommer att fortsätta attackerna mot Hamas i Gazaremsan och utesluter inte ens en ny ockupation. Det sade premiärminister Benjamin Netanyahu i dag, efter att USA:s president Joe Biden uppmanat till ett slut på våldsamheterna. I kväll sköts rakter från Libanon in i Israel för tredje gången på en vecka, enligt nyhetsbyrån AP.

Netanyahu sade på ett möte med utländska diplomater att det inte går att säga hur länge operationen kommer att pågå.

– Tidigare operationer pågick länge, så det är inte möjligt att ange en tidsram, sade han.

Netanyahu sade att ingenting är uteslutet, inte ens en ny ockupation av Gazaremsan som Israel lämnade i palestinska händer 2005.

– Man kan antingen erövra området, det är alltid en möjlighet, eller så kan man avskräcka dem vilket är vad vi gör nu. Men jag måste säga att vi inte utesluter något, sade han enligt nättidningen Middle East Eye.

Samtal med Biden

Under dagen har USA:s president Joe Biden suttit i samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Där ska Biden ha meddelat att han vill se en rejäl deeskalering av våldet mellan israeler och palestinier och att situationen ska röra sig mot en vapenvila.

Den ömsesidiga beskjutningen i Gazaremsan har fortsatt, och under kvällen sköts även fyra raketer från Libanon enligt israelisk militär. Två ska ha landat i havet, en på en öppen yta och en fjärde ska ha tagits om hand av luftförsvaret Iron Dome.

Ingen har tagit på sig ansvaret för raketerna som avfyrats från Libanon. En säkerhetskälla uppger för nyhetsbyrån Reuters att beskjutningen inte kommer från den shiitiska Hizbollahmilisen, som utkämpade ett krig mot Israel 2006. I Libanon finns även palestinska grupperingar som tidigare har skjutit mot Israel.

Över 200 döda i Gaza

Tidigt under onsdagen dödades minst sex personer i Gaza och ett hus som varit hem åt 40 personer från samma familj rasades sönder av israeliska luftangrepp. Trycket på vapenvila ökar från omvärlden. Trots detta ska den israeliska militären ha utvidgat sina attacker mot militanta mål i södra delarna av de palestinska områdena, i ett försök att försvaga terrorstämplade palestinska Hamas.

Över 200 människor, varav 63 barn, har dött i Gaza sedan våldsamheterna startade, enligt den regionala sjukvårdsmyndigheten. Tolv israeler, inklusive två barn, har dödats i attackerna. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har Israels attacker orsakat skador på åtminstone 18 sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.