Stenåldersgraven på bilden är inte samma stenåldersgrav som avses i texten Foto: Wikimedia

Ramaskri efter att stenåldersgrav förstörts – för att bygga picknickbord

Publicerad

Byggarbetare i en spansk stad trodde att den 6.000 år gamla arkeologiskt sett ovärderliga stenåldersgraven bara var en stenhög. Därför rev de graven och byggde ett picnicbord av betong på platsen. – Jag rös av fasa när jag hörde det, säger professor Juan A Barceló.

Efter att fornlämningen i nordspanska staden Cristovo de Cea revs har kritiken varit hård.

– Den moderna picnicbänken i betong har orsakat irreparabel skada på vad som en gång var en förhistorisk gravplats tillhörandes de första invånarna i Cea, sade organisationen Grupo Ecolozista Outeiro, som var de som först rapporterade förstörelsen, enligt spanska medier.

Myndigheter undersöker nu situationen och varför monumentet kunde rivas. Den lokala borgmästaren påstår sig inte ens känna till fornlämningens existens.

”Ingen får ta ett sådant beslut”

– Jag rös av fasa när jag hörde det. Ingen får ta ett sådant beslut, särskilt när det gäller ett historiskt monument som finns klassificerat i det nationella registret. Antagligen beror det på att det är sommar, och då folk är på semester beslutade någon helt utan lokalkännedom att agera på egen hand, säger professor Juan A Barceló.

Spansk lagstiftning har också kritiserats, då Grupo Ecolozista Outeiro anser att uråldriga ruiner inte skyddas på ett tillfredsställande vis.

Picknickbordets öde är ännu inte bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer