Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kizzy Vaughans son Rosendo mördades på en öppen gata i Washington DC. Kort efter mardrömmen kom ett nästa besked, hennes svåger mördades i Baltimore under helgen. Foto: SVT/PRIVAT

Rånare sköt ihjäl Rosendo för hans smycken

Uppdaterad
Publicerad

Det har bara gått några dagar sedan Kizzy Vaughen möttes av varje förälders mardrömsbesked. Hennes 21-åriga son hade mördats.

– Han blev skjuten åtta gånger. Han klarade det inte, säger hon till  SVT.

Vardagsrummet i det lila townhouset är avskalat inrett. Två soffor. Några tavlor. Och så en midjehög stapel med skokartonger.

– Han älskade sina skor, sina kläder och sina smycken, och han var så rolig. Du hade aldrig en dålig dag med honom, han var så omtänksam, kärleksfull och givmild, säger Kizzy Vaughan.

Men hennes son Rosendo Miller, en lovande rapartist som precis fått skivkontrakt kommer aldrig mer att stå där i hörnet och botanisera bland de olika skokartongerna.

För några dagar sedan sköts han ihjäl med åtta skott i vad som verkar ha varit ett rån. Han skulle bara stanna till vid en kiosk i nordöstra Washington DC för att köpa mat till sina vänner när rånarna dök upp och riktade ett vapen mot Rosendos bakhuvud.

Gör ont att jag inte var där

Stora delar av händelseförloppet fångades på film. Polisen uppger att att Rosendo försökte fly men att han brottades ner på marken. Sedan avlossas ett vapen. En detalj upprör särskilt. Två förbipasserande såg vad som skedde – och hjälpte sedan till att råna honom, medan Rosendo dog på trottoaren.

– Det som smärtar mest är att jag inte var där och försvarade honom när han behövde det, säger hans storasyster Samantha.

Rosendo blev en av de 400 personer som sköts i USA under nationaldagshelgen. 150 av dem sköts till döds. Och under 2020 ökade antalet mord i USA med hela 25 procent, en större ökning än någonsin tidigare.

Präster patrullerar gathörn i New York

Oron är stor för att vapenvåldet och morden ska öka även under 2021, bland annat i New York. Där utlyste guvernören Andrew Cuomo häromdagen ett nödläge på grund av vapenvåldet. Och i stadsdelen Flatbush i Brooklyn gör prästen Gil Monrose vad han kan för att stävja väldet.

– Det handlar om att lära känna killarna innan något händer, så att vi när ett mord har skett kan komma in och försöka få människor att inte hämnas, säger han.

Tillsammans med tre andra präster i området har han startat The God Squad. De tar med sig volontärer ut och ockuperar gathörn som varit särskilt brottsutsatta. Med sig har de också erbjudanden om jobb och utbildningsprogram.

– Jag vet många människor som vill flytta härifrån, föräldrar som inte låter sina söner och döttrar gå ut efter vissa tider i vissa områden, och jag vet företag som funderar på att stänga, så vi måste verkligen hantera det här problemet, säger han.

Kort efter Kizzy Vaughen mardrömsbesked kom ett nästa besked, hennes svåger mördades i Baltimore i helgen

– Folk påstår att oskyldiga inte utsätts för brott, men det är inte sant. Om man använder blinkers eller himlar åt fel person. Det är meninglsöst våld.

För att minska det eskalerande våldet och stoppa hämnd aktionerna har präster och volontärer börjat ockupera ett av gatuhörnen i Brooklyn i New York. Foto: Johannes Strömberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer