Rapport: Blockaden mot Gaza är kvar

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår har gått sedan Israel lättade på sin blockad mot Gazaremsan, men effekten är knappt märkbar enligt en ny rapport. Bara en bråkdel av FN:s projekt för återuppbyggnad har godkänts av Israel.

Efter kriget för snart två år sedan, som lade delar av Gaza i ruiner, förbjöd Israel all import av byggmaterial. I somras lättade Israel på blockaden, efter de hårda internationella påtryckningar som följde efter Israels dödliga räd mot ett aktivistfartyg.

Men enligt en rapport författad av 22 hjälporganisationer har Israel bara godkänt import av material för 25 FN-projekt för återuppbyggnad av skolor och sjukhus – bara sju procent av den totala återuppbyggnadsplanen.

Och även för dessa godkända projekt har bara en liten andel av det materialet faktiskt kunnat fraktas in.

-Bara en bråkdel av den hjälp som behövs har nått fram till de civila som är inspärrade i Gaza av blockaden, sade Jeremy Hobbs på den brittiska hjälpgruppen Oxfam.

Israel avvisade rapporten som partisk och osaklig, och hävdade att mängden lastbilslaster som dagligen släpps in i Gazaremsan närapå har fördubblats sedan blockaden lättades i somras.

På tisdagen skottskadades fem palestinier av israelisk eld när de letade efter metallskrot nära Gazas nordgräns.

TT

Fakta: Gaza och blockaden

* Gazaremsan styrdes av Egypten 1948-67, sedan av Israel. Osloprocessen på 1990-talet gav palestinierna lokalt självstyre.

* Sedan sommaren 2007 styr Hamasrörelsen i Gazaremsan, där 1,5 miljoner människor trängs på en yta mindre än en tredjedel av Ölands.

* Efter ihållande raketbeskjutning från Gaza mot israeliska mål håller Israel området i blockad till lands, till sjöss och i luften.

* Raketer från Gaza utlöste också Israels militära offensiv över nyåret 2008-09. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.