En filipinsk man samlar plast som drivit i land. Foto: TT

Rapport: Mer plast än fisk i haven år 2050

Uppdaterad
Publicerad

Åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år. Fortsätter människan att sprida plast i natur i samma takt som vi gör nu kommer havet att bestå av mer plast än fisk år 2050. Det slår en ny rapport fast.

– Jag välkomnar att nya siffor tas fram. Det belyser verkligen vilken absurd situation vi har och att något måste göras omgående för att minska tillförseln, säger Mårten Wallberg, vice ordförande på Naturskyddsföreningen.

Det är välgörenhetsorganisationen Ellen MacArthur Foundation som i dag presenterade de nya siffrorna under Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Enligt rapporten har produktionen av plast ökat från 15 miljoner ton år 1964 till 311 miljoner ton år 2014. Dessutom används 95 procent av plastförpackningar bara en gång.

– Som det framgår i rapporten är förpackningsindustrin den stora boven. Vi gör oss av med förpackningar istället för att återanvända. Sen finns det också problem med att vissa plaster inte går att återvinna för att de inte är märkta och att vi inte vet vad de innehåller, säger Mårten Wallberg.

Om människan fortsätter att sprida plast i naturen i samma takt som vi gjort de senaste decennierna kommer haven att bestå av mer plast än fisk år 2050 står det i rapporten. Men det förutsätter en sak, påpekar Mårten Wallberg.

– Rapporten utgår från att det kommer att finnas lika mycket fisk år 2050 som i dag. Men med den utfiskning som vi håller på med minskar fiskmängden hela tiden. Det betyder att vi kommer ha mer plast än fisk i haven tidigare än år 2050 om vi inte gör något åt saken.

Europeiska länder är bättre på att återanvända plast än övriga i världen, något som är avgörande för nedskräpningen av haven.

– I rapporten talas om cirkulär ekonomi, där man använder mindre naturresurser och istället återanvänder mer. Det är en utveckling jag välkomnar även om det kommer att innebära en ganska stor omställning, säger Mårten Wallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.