Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intervjun avbröts av beskjutningen i Bachmut. Foto: Reuters

Rapporter om flera ryska attacker trots Putins ”vapenvila”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland fortsätter att hävda vapenvila i Ukraina. Samtidigt rapporteras det om flera nya ryska attacker under fredagen och lördagen, bland annat i Charkiv och Cherson.

– Det här visar vilka vi är i krig med, säger Zelenskyjs rådgivare Kyrylo Tymosjenko.

Den av Ryssland utfärdade och ensidiga vapenvilan under den rysk-ortodoxa julhögtiden ifrågasattes tidigt av både omvärlden och Ukraina för att vara ett strategiskt trick från Rysslands sida.

– Det finns ett ord som bäst beskriver detta och det är ”cyniskt”, sa Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement om Putins planer på fredagen.

Och det dröjde inte länge innan de första uppgifterna om rysk artilleribeskjutning rapporterades.

39 beskjutningar i Cherson

Bland annat uppges en brandstation i Cherson ha attackerats under fredagen. Flera personer ska ha skadats och en brandman dött.

”De talar om en vapenvila. Det här visar vilka vi är i krig med”, säger Kyrylo Tymosjenko, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande.

Enligt guvernör Jaroslav Janusjevytj har just Cherson beskjutits vid minst 39 tillfällen det senaste dygnet.

Beskjutning från båda håll i Bachmut

Längre norrut, i Charkiv, har de ryska styrkorna beskjutit flera redan krigshärjade orter kring Kupjansk, enligt regionens guvenör. I det hårt omstridda Bachmut i östra Ukraina rapporterar nyhetsbyrån AFP:s utsända om fortsatt tung beskjutning från båda sidor.

– Lovar man något ska man hålla det, säger 75-åriga Olha till nyhetbyrån Reuters – och så plötsligt börjar det smälla intensivt och intervjun får avbrytas.

Från Donetsk rapporteras två civila dödsfall.

Ryssland: Står fast vid vapenvilan

Samtidigt hävdar den ryska militären att deras styrkor har stått fast vid vapenvilan – och att de senaste ryska attackerna rör sig om självförsvar.

I ett uttalande från den ryska försvarsmakten anklagas Ukraina för att ha beskjutit flera ”civila områden” under fredagen och lördagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.