Rasistiska poliser sparkade i USA

Publicerad

Tre poliser i den amerikanska delstaten Florida har sparkats, och en fjärde har självmant lämnat sin tjänst, till följd av att poliserna utväxlat rasistiska sms och producerat en stötande videoinspelning.

– Samtliga fyras handlingar har innefattat rasistiska sms som de skickat till varandra och till tidigare polisanställda, sade staden Fort Lauderdales polisbefäl Frank Adderley i samband med att avskedandena offentliggjordes.

I den video som producerats förekommer en person med en Ku Klux Klan-utstyrsel tillsammans med ett bildmontage som föreställer USA:s president Barack Obama försedd med guldklädda tänder.

– Deras uppförande är oursäktligt och vi har nolltolerans för den här typen av beteende, sade Adderley.

Händelsen kommer i ett mycket kritiskt läge för polisväsendet i hela USA. Yrkeskåren anklagas för att använda överdrivet våld mot landets svarta invånare – inte minst efter händelserna i Missouristadsdelen Ferguson förra året då en obeväpnad svart tonåring sköts ihjäl av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.