1.600 gripna vid upplopp i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska huvudstadens känsliga relation till migranter exploderade i söndags i blodiga nationalistkravaller. På måndagen reagerade myndigheterna med stora razzior mot gästarbetare.

Det började med ett mord i förra veckan. En 25-årig Moskvabo i stadsdelen Birjuljovo stacks ned, och bilder från övervakningskameror uppges visa en gärningsman med ”centralasiatiskt utseende”.

Nationalistungdomar tyckte inte att polisen gjorde tillräckligt i fallet. När rykten spreds om att mördaren gömde sig på en grönsaksmarknad försökte hundratals svartklädda unga män i söndags storma platsen.

Krigsliknande scener rapporterades från området när kravallpolis sattes in.

– Det kan inte vara sant att detta händer i vår stad, sade en kvinna till statlig tv.

Får skulden

Cirka 400 personer greps. På måndagen meddelades att de flesta hade släppts. 70 av dem ska betala böter medan åtal väntas för endast två personer, enligt nyhetsbyrån Ria.

Samtidigt omhändertogs 1.200 gästarbetare, i vad en polisrepresentant för AFP beskrev som en ”förebyggande razzia” med syfte att i största allmänhet hitta spår till ”brott som har begåtts i området”.

Tillslagen riktades mot marknader, som sedan länge drivs av handlare från områden i södra och östra Ryssland, eller från andra forna Sovjetrepubliker och asiatiska länder.

Dessa handlare och arbetare får ofta skulden för alla möjliga problem i Moskva och S:t Petersburg.

”Var försiktiga”

Vladimir Markin, talesman för utredningskommissionen SKR, pekar också ut lokala myndigheter som ansvariga för det uppkomna läget.

Enligt Interfax menar Markin att Birjuljovos makthavare genom handfallenhet inför migranters brott ”delvis provocerat” fram oroligheterna.

Mukhamad Amin, ledare för en migrantorganisation i Moskva, säger till Reuters att stämningen i Moskva just nu är farlig.

– Vi varnar migranter, var försiktiga i folktäta områden och på allmänna kommunikationsmedel.

  • Näst USA har Ryssland enligt FN-beräkningar flest invandrare i världen, siffrorna är 45 respektive 11 miljoner personer. Som andel av befolkningen är den ryska siffran dock inte speciellt hög, 7,7 procent – lägre än exempelvis Sverige.
  • Antalet migranter från andra tidigare Sovjetrepubliker beräknas till 4 miljoner. I synnerhet asiater och/eller muslimer utsätts ofta för ryska nationalisters misstänksamhet, och en del medier och politiker underblåser synen att utlänningar är ett hot.
  • Bara de senaste månaderna har myndigheterna i Moskva genomfört flera stora räder mot marknader och andra platser där migrantarbetskraft är vanlig. Hundratals gripna har satts i tillfälliga läger, som av människorättsgrupper döms ut som primitiva och olagliga. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upplopp i Moskva

Mer i ämnet