Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magawa kan söka av ett område stort som en tennisbana, på bara 20 minuter. Det skulle ta en människa med en metalldetektor upp till fyra dagar att söka av samma område. Foto: AFP/TT

Jättepåsråttan Magawa rensar landminor – får medalj

Uppdaterad
Publicerad

Han fick ett års utbildning, jättepåsråttan Magawa, innan han var redo att ta sig an hedersuppdraget – att rensa landminor från kriget i Kambodja under 70- och 80-talet. Nu har han vunnit pris.

– Jag kommer aldrig glömma honom, nu kommer jag kunna arbeta utan att vara rädd, säger lantbrukaren Tourn Aim.

Runt om i Kambodja finns upp emot sex miljoner landminor enligt BBC. Många arbetar för att rensa bort minorna, en av dem är jättepåsråttan Magawa som nu fått en guldmedalj från organisationen som tack för sin insats.

Bra minjägare

Sedan 1990 har man tränat upp just jättepåsråttor till att söka efter minor. Det är både luktsinnet och kroppsvikten som gör dem till bra minjägare. Råttan väger bara ett drygt kilo, och utlöser därför inte minorna. Dessutom är de snabba.

Magawa kan söka av ett område stort som en tennisbana, på bara 20 minuter. Det skulle ta en människa med en metalldetektor upp till fyra dagar att söka av samma område.

Nu mer arbetar Magawa bara en halvtimme per dag – på grund av sin ålder. Den sju år gamle råttan har haft flera år i trogen tjänst, och det är snart dags att gå i pension.

I en tidigare version av artikeln stod att Magawa är en jättepungråtta. Han är en jättepåsråtta och inget annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer