Journalister med mikrofoner håller en utomhusintervju framför en myndighetsbyggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska journalisten Joakim Medin döms till 11 månaders fängelsestraff som i praktiken omvandlas till villkorlig dom. Hör hans advokat i klippet. Foto: Antonia Sehlstedt/ SVT

Joakim Medin döms som skyldig till förolämpning av presidenten

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska journalisten Joakim Medin döms till 11 månaders fängelse som i praktiken omvandlas till villkorlig dom.

Fängelsestraffet kommer bara att avtjänas om han döms för andra brott. Åtalet om terrorbrott kvarstår.

– Det är en bra utgång, säger Medins advokat Veysel Ok.

På onsdagen avslutades den första rättegången mot Joakim Medin, där han anklagades för att ha förolämpat presidenten Recep Tayyip Erdoğan.

– Det var aldrig min intention att förolämpa Erdoğan. Men han är en offentlig figur som styrt Turkiet i 20 år. I Sverige är det tillåtet att skriva om politiska ledare. Det här är en fråga om yttrandefrihet, sa Medin under rättegången.

Svenska journalisten Joakim Medin gripen i Turkiet

Bevisningen inkluderade en journalistisk artikel och bilder delade på sociala medier från en protestaktion 2023, då en docka föreställande president Erdoğan hängdes upp utanför Stockholms stadshus.

– Åtalet börjar med en protest som jag inte deltagit i och en kommentar i sociala medier som jag inte har skrivit, sa Medin inför rätten.

Medin: Polisen skrev under i mitt namn

Under rättegången berättade Medin själv om hur det gick till när han greps av turkisk polis i slutet av mars.

Medin ska då ha blivit förhörd via Google translate, utan advokat och utan att förstå vad han anklagades för.

Efter att ha vägrat att underteckna ett dokument på turkiska skrev en polis under i hans namn, varpå Medin fördes till en cell.

Försvarsadvokaten uppgav också under rättegången att Medin formellt inte delgivits åtal av domstolen.

Nästa åtal allvarligare

Efter förhandlingen i en fullsatt rättssal i Ankara dömdes Joakim Medin till 11 månaders fängelse, vilket i praktiken omvandlas till villkorlig dom.

Men ett annat åtal kvarstår, där man påstår att han är medlem i den terrorstämplade kurdrörelsen PKK och att han spridit deras propaganda. Det hänvisas till bevis i form av journalistiska artiklar och en bok som han skrivit om organisationen.

Journalistik är inte ett brott i Turkiet och Medins advokat har tidigare sagt till SVT att fallet är politiskt.

– Det här rättsfallet handlar inte om juridik till 100 procent. Det är också ett fall med politiska motiv, sa advokaten Veysel Ok.

Sitter i ökänt fängelse

Journalisten Joakim Medin greps på flygplatsen i Istanbul den 27 mars. Han åkte till Turkiet för att bevaka de stora demonstrationerna mot gripandet av Istanbuls borgmästare, och president Erdoğans främsta politiska utmanare, Ekrem İmamoğlu.

Medin sitter i det ökända högsäkerhetsfängelset Silivri. Hans advokater har stämt den turkiska staten som man anklagar för grova brott mot Medins mänskliga rättigheter, rapporterar reportagesajten Blankspot.

Turkiska lagen om förolämpning av presidenten

Lagen som förbjuder förolämpning av Turkiets president används flitigt av landets åklagare. Sedan Recep Tayip Erdogan blev president 2014 kan de åtalade fallen räknas i tiotusental.

Enligt en rapport publicerad av oppositionspartiet CHP inledde Erdogan 38.581 rättsprocesser för förolämpning av presidenten mellan mellan åren 2014 och 2020. De fem presidenterna före honom startade sammanlagt 1.816 processer. Fler än en tredjedel av dem som åtalats blev också fällda för brottet.

Bland dem som åtalats och fällts för brottet finns ledande oppositionspolitiker, aktivister, opinionsbildare och journalister, men också enskilda medborgare som åtalats för saker de skrivit, gillat eller delat i sociala medier.

Den turkiska människorättsorganisationen MLSA skriver i sin rapport för 2024 att förolämpning av presidenten hör till de vanligaste anklagelserna när journalister åtalas för sin journalistik.

Den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, ECHR, har flera gånger slagit fast att den turkiska staten brutit mot Europakonventionens skydd för yttrandefriheten under rättegångar och domar för brottet att förolämpa den turkiske presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalisten Joakim Medin gripen i Turkiet

Mer i ämnet