Rättegången mot Joakim Medin
Medin: Ingen avsikt att förolämpa presidenten
Nu diskuteras bilder på Erdogan som förekommit i texter som Medin har skrivit. En bild som tas upp är den på dockan föreställande presidenten.
Medin säger att han själv inte valt ut det fotografiet.
Det andra exemplet som tas upp är en artikelbild där en regnbågsflagga syns bredvid en bild på presidenten.
Domaren vill veta intentionen med regnbågsflaggan.
Medin säger att intentionen inte i något av fallen var att förolämpa presidenten.
Medin: Var inte på Erdogan-protesten
Medin säger att han inte var på plats vid den protest i Stockholm där en docka föreställande Turkiets president Erdogan hängdes upp och ned.
Han svarar vidare på åtalet.
– Åtalet börjar med en protest som jag inte deltagit i. Och en kommentar i sociala medier som jag inte har skrivit.
Medin: Polisen skrev under i mitt namn
Joakim Medin berättar mer om hur det gick till när han greps i slutet av mars av turkisk polis, rapporterar SVT:s utsände.
Han säger att greps vid passkontrollen och beskriver hur en polis visade ett dokument på turkiska som han inte förstod.
Medin blev sedan förhörd via Google translate utan advokat utan att förstå vad han anklagades för.
Efter att ha vägrat skriva under ett dokument på turkiska tog en annan polisen pennan och skrev under i hans namn. Därefter fördes han till en cell.
Advokat översätter efter språkproblem
Joakim Medins advokat utför översättning efter att den officiella översättarens engelska inte kunde förstås i rätten, rapporterar SVT:s utsände. Efter att Joakim Medin läst upp sitt telefonnummer läste översättaren upp fel nummer.
Medin säger att översättaren vid det första videomöte med åklagare också var undermålig och gjorde allvarliga misstag.
Joakim Medin säger i rätten att han vill tro att turkiska rättsväsendet ska finna honom oskyldig och släppa honom fri.
Medin i rätten: Inte fått åtalet
Rättegången har startat på utsatt tid, rapporterar SVT:s utsände. Det är ett 40-tal åhörare på plats.
Strax efter 14 syns och hörs Joakim Medin tillsammans med sin advokat på videolänk.
Medins advokat säger Medin formellt inte delgivits åtal av domstolen.
Joakim Medin får frågan om att skjuta upp förhandlingen en vecka, men avböjer.
Han säger att han inte är skyldig.
Joakim Medins fru: ”Försiktigt hoppfull”
Under onsdagseftermiddagen kan mycket klarna kring Joakim Medins framtid. Hans fru Sofie Axelsson uttalar sig inför rättegången och säger att hon är ”försiktigt hoppfull”.
– Det är mycket känslor, nervositet, oro. Men också hopp. Jag ser det här som ett steg framåt till att veta var processen är på väg någonstans.
Hon lyfter två olika scenarier.
– Det ena är att han frikänns. Det är ett åtal som består av luft, även sett till turkiska lagtexter. Om han får en rättvis bedömning så kommer han bli frikänd.
– Men det skulle också kunna bli så att han döms och då är det en politiserad process. Det handlar om något annat än vad han påstås ha gjort.
Följ liverapporteringen om Medin-rättegången
Klockan 14 på onsdagen inleds rättegången mot den svenska journalisten Joakim Medin gällande åtalspunkten om förolämpning av Turkiets president.
Rättegången väntas pågå i ungefär 45 minuter och en fällande dom kan i värsta fall ge Medin tolv års fängelse, enligt hans advokater.
Joakim Medin sitter i fängelse i Istanbul och deltar på rättegången via länk.
Medin anklagas för att vara med i den terrorstämplade kurdrörelsen PKK och för att ha spridit terrorpropaganda. Han anklagas också för att ha förolämpat Turkiets president Erdoğan. Medin nekar till alla anklagelser.
Här kommer SVT Nyheter att liverapportera före, under och efter rättegången.
Klockan 14 svensk tid ska Joakim Medin delta på rättegången via länk från fängelset. Där ska han försvara sig inför anklagelsen att ha förolämpat presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Han nekar till anklagelserna.
Bevisningen inkluderar en journalistisk artikel och delade bilder på sociala medier från en protestaktion 2023, då en docka föreställande president Erdoğan hängdes upp utanför Stockholms stadshus. Det visar åtalet som SVT Nyheter har tagit del av.
I det andra åtalet menar man att Medin är medlem i den terrorstämplade kurdrörelsen PKK, samt att han spridit deras propaganda. Det hänvisas till bevis i form av journalistiska artiklar och en bok som han skrivit om organisationen.
Journalistik är inte ett brott i Turkiet och Medins advokat har tidigare sagt till SVT att fallet är politiskt.
– Det här rättsfallet handlar inte om juridik till 100 procent. Det är också ett fall med politiska motiv, sa advokaten Veysel Ok.
Svenska politiker observerar
I rättegångsrummet kommer Europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt (V), riksdagsledamoten Ulrika Westerlund (MP), personal från den svenska ambassaden och representanter för Tidningsutgivarna, Sveriges tidskrifter och Journalistförbundet att befinna sig för att observera.
Rättegången väntas vara runt 45 minuter lång och dom kan falla strax därefter. Enligt Joakim Medins advokater får han vid värsta möjliga utfall tolv års fängelse.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till TT att hon hoppas på en snabb process. Hon betonar att regeringen ser ”mycket allvarligt” på fallet.
– När vi tagit del av åtalet så ser vi att man tar sikte på den journalistiska gärningen, det ser vi allvarligt på, säger Stenergard.
Sattes i ökänt fängelse
Journalisten Joakim Medin greps på flygplatsen i Istanbul den 27 mars efter att han åkt till Turkiet för att bevaka de stora demonstrationerna i landet.
Demonstranter hade då i flera dagar protesterat mot gripandet av Istanbuls borgmästare, och president Erdoğans främsta politiska utmanare, Ekrem İmamoğlu.
Medin sitter fången på det ökända högsäkerhetsfängelset Silivri. Hans advokater har stämt den turkiska staten som man anklagar för grova brott mot Medins mänskliga rättigheter, rapporterar reportagesajten Blankspot.
Turkiska lagen om förolämpning av presidenten
Lagen som förbjuder förolämpning av Turkiets president används flitigt av landets åklagare. Sedan Recep Tayip Erdogan blev president 2014 kan de åtalade fallen räknas i tiotusental.
Enligt en rapport publicerad av oppositionspartiet CHP inledde Erdogan 38.581 rättsprocesser för förolämpning av presidenten mellan mellan åren 2014 och 2020. De fem presidenterna före honom startade sammanlagt 1.816 processer. Fler än en tredjedel av dem som åtalats blev också fällda för brottet.
Bland dem som åtalats och fällts för brottet finns ledande oppositionspolitiker, aktivister, opinionsbildare och journalister, men också enskilda medborgare som åtalats för saker de skrivit, gillat eller delat i sociala medier.
Den turkiska människorättsorganisationen MLSA skriver i sin rapport för 2024 att förolämpning av presidenten hör till de vanligaste anklagelserna när journalister åtalas för sin journalistik.
Den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, ECHR, har flera gånger slagit fast att den turkiska staten brutit mot Europakonventionens skydd för yttrandefriheten under rättegångar och domar för brottet att förolämpa den turkiske presidenten.