Kvinnornas rättsliga process höljd i dunkel. Foto: TT

Rättegången uppskjuten för saudiska aktivister

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i Saudiarabien mot 11 kvinnliga aktivister skjuts upp. Beskedet lämnades utan förklaring och utan datum för när processen återupptas. Kvinnorna, som greps för ett år sedan efter att ha protesterat mot kvinnors situation i landet, anklagar myndigheterna för tortyr och sexuella övergrepp.

Kvinnorna greps i maj förra året efter att ha protesterat mot Saudiarabiens så kallade manliga förmyndarskap och för kvinnors rätt att köra bil, strax innan körförbudet för kvinnor hävdes i juni 2018.

De anklagas bland annat för spioneri och för att ha skadat saudiska intressen.

”Rättsvidrig process”

Enligt en av de fängslade kvinnornas bror, som BBC talat med, har hela processen hittills varit rättsvidrig och höljd i dunkel.

Walid al-Hathloul säger att hans syster Loujain al-Hathloul utsattes för tortyr som skendränkning och elchocker efter gripandet. Han hävdar också att det tog ett halvår innan familjen informerades om åtalspunkterna mot Loujain.

Systern ska enligt brodern ha uppgett att en av kronprins Mohammed bin Salmans närmaste män bevittnade tortyren av henne, och hotade att våldta och döda henne.

Uppgifterna trovärdiga

Enligt Walid al-Hathloul har ännu inga bevis lagts fram mot kvinnorna.

I februari kom en grupp brittiska parlamentsledamöter fram till att uppgifterna om övergrepp mot kvinnorna var trovärdiga. Undersökningen fick stöd av flera människorättsgrupper.

I mars uppmanade FN:s råd för mänskliga rättigheter Saudiarabien att släppa kvinnorna, och ett 30-tal länder, inklusive EU:s 28 medlemmar, fördömde fängslandet av dem.

Kronprinsens rykte svärtat

Enligt saudiska myndigheter åtnjuter de gripna kvinnorna de rättigheter saudisk lag erbjuder.

I praktiken saknar det saudiska rättsväsendet transparens, och domsluten grundas ofta på domarens godtycke.

Fallet har fått särskild uppmärksamhet i omvärlden eftersom det anses kunna skada kronprins Mohammed bin Salmans rykte ytterligare.

Efter att initialt ha hyllats av väst som en reformator svärtades kronprinsens rykte ned i samband med mordet på den prominente saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.