Rättsexperten om videomaterialet: ”Har spelat all roll”

Uppdaterad
Publicerad

Att Kyle Rittenhouse som stått åtalad för att ha skjutit tre personer i samband med en Black Lives Matter-demonstration har friats på samtliga åtalspunkter har väckt starka reaktioner. Johanna Björkman, rättsexpert, är övertygad om att den stora mängden videomaterial har varit avgörande.

– Det har spelat all roll, säger hon.

Två personer sköts ihjäl och en tredje skadades. Men Kyle Rittenhouse, 17 år gammal vid tillfället av händelsen, har friats på samtliga åtalspunkter.

– Juryn har kommit fram till att han vid tillfället hade en rimlig anledning att anta att han faktiskt var utsatt för hot eller hot om dödligt våld och därför hade rätt att avfyra vapnet, säger Johanna Björkman, rättsexpert.

Tog med sig vapen

Att Rittenhouse hade tagit med sig vapen från sin hemdelstat Illinois till demonstrationen har varit omdebatterat.

– I Wisconsin säger man att även om du har med dig ett dödligt vapen till en offentlig plats, kan du gå fri och åberopa nödvärn om det är så att du uppfattar att du själv är ansatt, attackerad eller riskerar att bli dödad, och att du i självförsvar skjuter först, säger Johanna Björkman, rättsexpert.

Johanna Björkman är övertygad om att den stora mängden videomaterial har spelat stor roll i utfallet.

– Det har spelat all roll, genom materialet har jurymedlemmarna kunnat skapa sig en bild av hur det såg ut på platsen på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid när vi har att göra med nödvärnsinvändningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.