Raul Castro, förstesekreterare i Kubas kommunistiska parti, talade under tisdagen på högtidlighållandet av 60-årsjubileet av den kubanska revolutionen i Santiago de Cuba. Foto: TT

Raul Castro anklagar USA för att återgå till konfrontation

Publicerad

Kubas tidigare president, Raul Castro, anklagar USA får att återgå till en linje av konfrontation mot landet. Under ett tal på tisdagen uppmanade han befolkningen att ”förbereda sig på alla scenarier, inklusive de värsta” i relationen gentemot USA.

87-årige Castro, som inte längre är president men fortfarande ledare för Kubas kommunistiska parti, talade under högtidlighållandet av 60-årsjubileet av den kubanska revolutionen.

Återgång till konfrontation

I det knappt 40 minuter långa talet, som hölls framför Fidel Castros grav i staden Santiago de Cuba, betonade den tidigare presidenten att landet fortsätter att prioritera landets försvar med syftet att ”behålla självständigheten och freden”.

Han anklagade bland annat USA för att ha återgått till en mer konfrontativ linje, efter flera år av tinade relationer, och uppmanade befolkningen att ”förbereda sig för alla scenarier, inklusive de värsta” för att försvara landets självständighet skriver den spanska nyhetsbyrån EFE.

Ny retorik

Talet var relativt ovanligt i jämförelse med hur det det har låtit från de kubanska ledarna under de senaste åren. Flera år av försonande retorik gav vika för en hårdare och mer konfrontativ ton.

Castro riktade bland annat kritik mot ”extremhögern i Florida” – där många exilkubaner bor – som han menar har ”konfiskerat USA:s policy gentemot Kuba” och mot Donald Trumps administration för att ha ökat det politiska och ekonomiska trycket på den karibiska ön, rapporterar EFE.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer