Tusentals Spanienvänliga demonstranter marscherade genom Barcelona under lördagen, i protest mot den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet. Foto: Reuters/TT

Tusentals demonstranter marscherar i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Spanien kokar inför Kataloniens folkomröstning om självständighet under söndagen, som kallas ”ett hån mot demokratin” av Spaniens utrikesminister. Under lördagen marscherade tusentals anhängare av nej-sidan genom Barcelona. Samtidigt har polis spärrat av 1.300 av de 2.315 skolor som är tänkta att fungera som vallokaler i morgon.

Spansk polis har genomfört en razzia mot den katalanska regeringens telekommunikationcenter, inför morgondagens folkomröstning om självständighet.

Regeringen i Madrid försöker med olika medel förhindra att omröstningen äger rum. Polis har spärrat av mängder av skolor som ska agera vallokaler, varav 163 av dessa har ockuperats av familjer, enligt Reuters.

Husrannsakan mot den regionala myndigheten för telekommunikationer och informationsteknik ägde rum under förmiddagen, rapporterar Reuters med hänvisning till lokala medier. Varken polisen eller det spanska inrikesdepartementet vill bekräfta uppgifterna.

I fredags beordrade en domare Google att ta bort en app som informerade om folkomröstningen, som har förklarats olaglig av den nationella regeringen i Spanien.

Övernattade i skolor

Trots förbudet har människor tillbringat natten i tänkta vallokaler i Katalonien, för att försäkra sig om att folkomröstningen blir av i morgon. När skolorna stängde i går ockuperades flera byggnader av mindre grupper av fredliga demonstranter.

– Jag kommer att sova här, med min äldsta son som går här på skolan, säger trebarnsmamman Gisela Losa.

Under morgonen har polisen informerat ockupanterna om att de måste utrymma skolorna senast klockan sex i morgon bitti, och att de inte får lägga fram kampanjmaterial, rapporterar AP.

Beslagtagna valsedlar

Enligt instruktioner från Madrid ska polisen hindra människor från att rösta. En domstol har gett polisen rätt att stoppa förberedelser av lokaler för folkomröstningen.

Den regionala katalanska regeringen har sagt att det kommer att finnas 2.315 röstningslokaler. Polisen har i flera dagar beslagtagit valsedlar och annat som kan användas till omröstningen. Åklagare har begärt att sajter på nätet kopplade till omröstningen stängs.

Katalanerna är splittrade i frågan om självständighet, men en klar majoritet är positiva till att rösta i frågan. Regeringen i Madrid har skickat tusentals poliser från andra regioner till Katalonien för att se till att omröstningen stoppas, om den katalanska polisen skulle vägra att ingripa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.