Wasaline som går mellan Umeå och Vasa. Foto: SVT

Redaren: ”Jag är rent ut sagt förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Fartygstrafiken över Östersjön har flera gånger drabbats av finländska strejkvarsel de senaste åren. Peter Ståhlberg, vd på Wasaline, funderar nu på att övergå till svenskflaggade fartyg.
– Är det sympatistrejk eller sabotage kan man ju fråga. Jag är rent ut sagt förbannad, säger han till SVT Nyheter.

Senast förra vintern gick Finlands Sjömans-Union ut med strejkvarsel. Och nu sker det igen då fackförbundet genomför sympatiåtgärder med de postanställda i Finland.

Alla finskflaggade fartyg hotas bli liggande i hamn från och med måndag morgon nästa vecka.

”Jävligt orättvist”

Peter Ståhlberg, vd på Wasaline som kör mellan Umeå och Vasa, reagerar starkt på beskedet.

– Jag tycker att det är jävligt orättvist för oss som har finsk flagg. Det är bara att styra över kunderna till svenskflaggade fartyg. Det är ett hån mot dem som är anställda, säger han.

Han fortsätter:

– Vi ser direkt att folk slutar boka med oss när det händer. De kan inte sitta och vänta på om det blir strejk eller inte. Vi drabbas hårt ekonomiskt av det.

Överväger svenskt flagg

Strejkvarslen är betydligt fler i Finland än i Sverige och enligt Ståhlberg överväger nu flera finska rederier att gå över till svenskflaggade fartyg.

– Alla säger samma sak, nu är det upp till bevis. Nu ska vi börja tänka på vilken flagga vi har! Och nu har vi också börjat aktivera oss och börjat fundera på att gå över till svensk flagg, säger Peter Ståhlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer