Foto: Scanpix

Svensk varning för Internet Explorer

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår också svenska myndigheter larm om säkerhetsbrister i webbläsaren Internet Explorer. Tysklands regering har sedan tidigare varnat för webbläsaren.

– Vi har gått ut med en varning, där vi presenterat fakta om hur sårbarheten ser ut, säger Oskar Bergquist, säkerhetsspecialist vid Cert-se, som är en enhet under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), med uppgift att hantera och förebygga IT-incidenter.

Den tyska uppmaningen kom efter att en bugg upptäcktes som gör datorer sårbara för hackerattacker. Enligt en forskare finns det tecken som tyder på att hackare försöker utnyttja möjligheterna för att angripa försvarsindustrin. Microsoft, som ännu inte löst problemet, sade i måndags att hackare kan utnyttja buggen för att infektera nätsidor som besöks och därefter ta kontroll över datorn

– Vår rekommendation är att temporärt använda en annan webbläsare, eftersom det tyvärr inte finns någon säkerhetsuppdatering i dagsläget. Sedan är det upp till varje enskild myndighet att avgöra hur de ska agera.

Bergquist poängterar att alla webbläsare har säkerhetsluckor, och efterlyser därför en bredare diskussion om hur man ska hantera riskerna generellt.

På Microsoft i Sverige hade man på förmiddagen inte hört talas om den tyska regeringens uppmaning.

Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft, kommenterar det hela i ett mail till SVT:

”Det vi har sett är ett fåtal attacker och majoriteten av användarna av Internet Explorer har inte påverkats av det här. Vi jobbar på en säkerhetsuppdatering som kommer att släppas inom de kommande dagarna och under tiden uppmanar vi alla användare att se till så deras virusskydd är uppdaterat.”

Expert: Allvarlig bugg

– Det är en väldigt allvarlig bugg, eftersom den drabbar många versioner av både Internet Explorer och fungerar på flera olika operativsystem, säger Anders Nilsson, IT-säkerhetsexpert på Eurosecure.

TT: Märker man om man blir drabbad?

– Oftast inte. Med tanke på hur det här säkerhetshålet kan användas så är det inte säkert att du märker någonting, även om de tar kontroll över din dator.

På frågan om man bör byta webbläsare svarar han:

– Det finns säkerhetshål i alla webbläsare. Men om man klickar runt på länkar i sociala medier så finns det alltid risk, då kan det vara klokt att använda en annan webbläsare.

TT: Borde svenska myndigheter göra något för att skydda sig mot attacker?

– Det tycker jag. De behöver se till att alla är medvetna om det här problemet, särskilt om man vet att man riskerar att utsättas för en riktad attack, säger Anders Nilsson

* Internet Explorer var under förra månaden världens näst mest använda webbläsare, efter Google Chrome.

* Säkerhetshålet omfattar programversionerna Internet Explorer 6-9, samt flera av Windows operativsystem.

* Tills en ny version av webbläsaren tagits fram rekommenderas användare ladda ner ett extra säkerhetstillägg (EMET), som sedan måste konfigureras manuellt för att fungera. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer