Premiärminister Ludovic Orban under misstroendeomröstningen. Foto: DANIEL MIHAILESCU/TT

Regeringen i Rumänien har fallit

Uppdaterad
Publicerad

Den liberala minoritetsregeringen i Rumänien under premiärminister Ludovic Orban har fallit i en misstroendeomröstning i parlamentet.

Ett eventuellt nyval kan gynna just Orban och hans parti PNL.

Enligt parlamentet röstade 261 av 465 ledamöter för ett misstroende. Därmed nådde man alltså över de 233 röster som krävdes.

– Denna regering avsätts nu av parlamentet med stor marginal, säger Marcel Ciolacu, som leder det oppositionella socialdemokratiska partiet PSD och som lett försöken att avsätta regeringen.

Orban får tills vidare sitta kvar och leda en expeditionsministär.

Enligt planerna ska lokalval hållas i Rumänien i juni och allmänna val i december. Inga andra val är planerade före 2024 men analytiker tror nu att regeringens fall kan öppna för ett tidigare parlamentsval och att det kan gynna Orban och PNL. Partiet har fördubblat sitt opinionsstöd sedan valet 2016, till knappt 50 procent.

– Den här regeringen har landat på fötterna, säger Orban till reportrar när han får frågan om hur kan känner inför ett eventuellt nyval.

President Klaus Iohannis, som är allierad med Orban, har kallat till sig partierna för överläggningar på torsdagen. Han har samtidigt klargjort att han vill ha kvar Orban.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.