Om den sittande isländska regeringen blir omvald får Katrín Jakobsdóttir sannolikt fortsätta vara statsminister.

Regeringen sitter löst när Island går till val

Uppdaterad
Publicerad

Den sittande regeringen riskerar att förlora sin majoritet när Island nu går till val. Rekordmånga partier är med i kampen om de 63 platserna i alltinget, Islands nationalförsamling. För att få majoritet krävs minst 32 mandat.

Katrín Jakobsdóttir har styrt landet de senaste fyra åren. Hon är den populäraste kandidaten till statsministerposten, men hennes Gröna vänstern har tappat stöd.

I dag har de tre regeringspartierna en knapp majoritet på 33 mandat. Samtidigt ser flera partier ut att passera femprocentsspärren. Hela nio partier kan komma att ta plats i alltinget, vilket kan öppna för nya koalitioner.

Klockan nio lokal tid öppnade vallokalerna och stänger sedan klockan 22, alltså vid midnatt svensk tid.

Fakta: Ovanligt många partier

I regering

Självständighetspartiet:

Nationalkonservativt, EU-skeptiskt parti som blivit största parti i alla val sedan självständigheten förutom ett, 2009.

Vänsterrörelsen/Gröna partiet (kort Gröna vänstern):

Vänsterparti med miljöinriktning som leds av statsminister Katrín Jakobsdóttir. EU-och Nato-skeptiskt. Bildades för att vänsterinitiativet Alliansen ansågs gå för långt åt höger.

Framstegspartiet:

Liberalt parti och traditionellt ett bondeparti som varit Islands näst största parti.

I opposition

Centerpartiet:

Populistiskt mittenparti som den skandalomsusade ex-statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson bildade när han lämnade Framstegspartiet.

Alliansen:

Socialdemokratiskt parti som är EU-positivt och samarbetar med Europas socialdemokrater. Ledde regering krisåren 2009-13.

Piratpartiet:

Anti-etablissemangsparti som inte vill sälla sig till vänster eller höger. Lobbar för direktdemokrati, transparens och gröna skattereformer.

Reformpartiet:

Liberalt parti som står till höger i ekonomiska frågor. Bildades 2016 av EU-positiva självständighetspartister.

Folkpartiet:

Populistparti som driver frågor som rör äldre och funktionshindrade.

Inte i alltinget

Socialistpartiet:

Vänsterparti som ser en ”bred klasskamp utan kompromiss” framför sig. Kommer av allt att döma komma in i sitt första val.

Sammanställning: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.