Magdalena Andersson. Foto: SVT

Regeringen vacklar om skattefriheten

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson är mycket kritisk till Portugals skatteförmåner som allt fler svenska pensionärer utnyttjar. Hon ifrågasätter också de personer som flyttar bara för att minska sin skatt. Men själv har hon och regeringen inte agerat - förrän SVT nu uppmärksammar frågan. 

Som SVT har berättat flyttar allt fler svenska pensionärer till Portugal, efter att landet 2009 införde generösa skatteförmåner för utländska pensionärer. Portugal tar inte längre ut skatt på de privata tjänstepensionerna trots att dubbelbeskattningsavtalet med Sverige säger att det är Portugal och inte Sverige som har rätt att göra det. 

– Jag tycker inkomster ska beskattas. Vi ska inte ha skattekonkurrens i EU, och problemet är det system den portugisiska regeringen har valt. Det tycker jag är dåligt, säger Magdalena Andersson till SVT. 

UG – Taxfree

Och tvärt emot vad hennes pressekreterare förut sagt väljer hon att även ifrågasätta varför allt fler plötsligt flyttar till Portugal.

”Man ska se sig själv i spegeln”

– Om man flyttar bara för att man vill undvika att betala skatt, då tycker jag man skall se sig själv i spegeln en gång till och fundera på om man verkligen kan stå för det beslutet 

Men det var redan 2009 som Portugal införde dessa skatteförmåner. Och hittills har ingen svensk regering - varken borgerlig eller nuvarande - agerat för att ändra eller ifrågasätta dessa regler. 

– Det är ett problem som inte vi äger. Gjorde vi det skulle den här möjligheten inte finnas. Det handlar inte om vilka beslut vi fattar utan om den portugisiska regeringen, säger Magdalena Andersson.

Danmark och Finland har avtal

Men Danmark har sedan länge ett dubbelbeskattningsavtal med Portugal som ger landet rätten att beskatta pensionärer som flyttar till Portugal. Och i Finland reagerade man starkt på de nya skatteförmånerna och krävde ett nytt avtal som stoppade skattefriheten. Ett sådan blev klart i höstas så att Finland nu får rätt att beskatta pensionerna för de som flyttar till Portugal.  

Hela grundtanken med dubbelbeskattningsavtal mellan länder är att ingen ska behöva skatta för samma inkomst i två länder, men också att undvika skattefrihet.  

– Avsikten är att det skall bli skatt i ett land. Men än så länge har det svenska avtalet inte justerats. Här har det blivit skattefrihet trots att det inte var tanken från början, och trots att det inte är tanken med dubbelbeskattningsavtalen i allmänhet, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

Vill trycka på Portugal

När SVT nu börjar ställa frågor till Magdalena Andersson säger hon att hon vill agera. Men hennes lösning är i första hand att Portugal ska ändra sina regler. 

– Ja det vore det bästa, och jag ska se till att träffa min portugisiske kollega, för att tala om detta. Vi får se om det blir framgång. 

Annars kan hon tänka sig att diskutera dubbelbeskattningsavtalet även om hon tycker att det finns risker med det. 

– Det är klart att det vore bra om vi kunde ändra avtalet, men det är inte en fråga som vi äger själva. Men finska regeringen har ju nytt avtal, det kommer jag ta upp när jag talar med min portugisiska kollega.

Försvarar sitt lands linje

Portugals ambassadör i Sverige försvarar Portugals agerande och menar att välbeställda utländska pensionärer betalar moms och andra skatter när de bor i Portugal och därmed bidrar till att sätta fart på Portugals ekonomi. 

– Alla länder försöker värna det som är bra för deras ekonomiska utveckling. Ofta med skattefördelar, säger José Julio Pereira Gomez.

Även Sverige har sänkt

Även om Portugal gått längre än andra finns det exempel på flera andra EU-länder som infört skattelättnader. Spanien har exempelvis infört en skattefrihet på fem år för vissa utlänningar. Och i Frankrike får vissa pensionärer, särskilt gifta par, låga skatter. 

– Då har man en nedåtgående spiral på ett sätt som vi ju tillsammans inte tjänar på. I alla fall vi i EU borde kunna komma överens om att vi inte skall göra på det sättet, säger Magdalena Andersson. 

Sverige har sänkt vissa skatter

Men Sverige har exempelvis extra låg skatt för utländska experter för att locka till sig nyckelpersoner.  

– Expertskatten är ju ett sätt att få människor att flytta till Sverige. Det är helt korrekt. 

Då är vi en del av samma problematik?

– Ja, men inte alls lika aggressivt måste jag säga, säger Magdalena Andersson. 

Moderaterna: moraliskt fel att flytta hem om du blir sjuk

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson vill inte ändra på dagens regler men betonar att alla som flyttar utomlands har ett tungt moraliskt ansvar för att inte utnyttja systemet.

– Jag tycker inte att man ska misstänkligöra alla äldre människor som nu flyttar till Portugal efter ett långt arbetsliv. November, december, januari och februari är fyra goda skäl för många människor att flytta utomlands, säger han och fortsätter:

– Men den som flyttar dit och tänker flytta hem igen så fort man blir sjuk borde låta bli att skriva sig utomlands.

Tycker du att dagens regler är bra?

Den fria rörligheten är extremt viktig och varje land styr över sin egen skattelagstiftning, så det tycker jag inte man ska göra något åt. Däremot har man ett moraliskt ansvar. Vill man använda svensk välfärd ska man betala svensk skatt.

Men idag kan man ju göra just det. Alltså slippa betala skatt på tjänstepension i Portugal och sedan flytta hem om man blir sjuk.

– Svenska medborgare kan alltid flytta hem. Den fria rörligheten är viktig och jag tycker inte att man ska göra alla som flyttar från Sverige till skatteflyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Taxfree

Mer i ämnet