Satsningen på vuxenutbildningen är historiskt hög, menar Mats Persson (L). Samtidigt har regeringen fått kritik för att ha slopat tidigare satsningar på just vuxenutbildning. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringens satsning – fler ska gå yrkesutbildningar: ”Arbetsgivare skriker efter folk”

Publicerad

Lågkonjunkturen ska dämpas med hjälp av utbildningssatsningar. Det är budskapet från regeringen – som ska satsa 700 miljoner kronor på vuxenutbildning i vårens budget.

– Vi ser hur arbetsgivare skriker efter folk, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

Lejonparten av satsningen går till yrkesvux, där regeringen räknar med att satsningen ska ge omkring 7 000 utbildningsplatser. Närmare 1 000 utbildningsplatser ska tillkomma på yrkeshögskolor.

Förhoppningen är att utbildningssatsningen ska möjliggöra att fler arbetslösa ska kunna komma in i bristyrken, framhåller Mats Persson.

– Med en kommande lågkonjunktur och arbetsgivare som skriker efter folk är det viktigt att investera i utbildning så att människor kan ta de lediga jobb som finns, säger utbildningsministern vid en pressträff.

Kritik för neddragningar

I höstas fick regeringen kritik för att ha dragit ned på just vuxenutbildning, både från LO och från arbetsgivarorganisationer. LO har hävdat att det skulle kunna resultera i 25 000 färre platser i vuxenutbildningen.

Nivåerna är dock historiskt höga och det var inte fråga om neddragningar i höstbudgeten, menar utbildningsminister Mats Persson (L).

– Vi drog inte ned på utbildningar, däremot var det en del tillfälliga satsningar från pandemitiden som fasades ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.