Regeringsbyggnad i Ecuadors huvudstad Quito stormas av demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter har tagit sig in i regeringsbyggnader i Ecuadors huvudstad Quito, och där plundrat och förstört egendom, rapporterar AFP. Maskerade demonstranter har tidigare tänt eldar och bränt bildäck i centrala delar av huvudstaden i de protester som pågått över tio dagar mot president Lenín Moreno och hans regering.

Vittnen såg hur brandbomber slängdes in i en byggnad som tillhör riksrevisionen, för att sedan ta sig in.

Inrikesminister Maria Paula Romo beordrade evakuering av området, så att branden skulle kunna släckas.

Protesterna rör främst slopade bensinsubventioner, men handlar också om regeringens allmänna ekonomiska reformer och sparpaket.

Ecuadors borgmästare säger till tv-stationen Ecuavisa att Morenos regering ska analysera den lag som innebar slopande av subventioner.

De svåra sammandrabbningarna i centrala Quito på lördagen kom trots att den ledande rörelsen från ursprungsbefolkningen (CONAIE) som lett protesterna sade sig vara villiga att föra direkta samtal med Moreno och regeringen. Så sent som i fredags förkastades dylika förslag av organisationen som samlar flera grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.