Jussi Halla-aho, ny ordförande för Sannfinländarna. Foto: TT

Hetsdömd partiledare kan utlösa regeringskris i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sannfinländarnas val av ny ledare kan innebära regeringskris i Finland enligt en expert. Den kontroversielle Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho har tidigare dömts för hets mot folkgrupp.

– Halla-aho vill profilera partiet som främlingsfientligt. Det gamla gänget inom partiet som värnar om landsbygden och den vanliga människan är inte med på det. Det finns inte stöd för det bland folket heller. Sannfinländarna kommer bli ett fem-till-åtta-procents-parti nu, säger Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo akademi.

Halla-aho ny partiordförande.

Sannfinländarna valde idag Jussi Halla-aho till partiordförande på sin kongress i Jyväskylä. Halla-aho, som fick 56 procent av rösterna, är 46 år och sitter i Europaparlamentet. Han är speciellt populär bland de invandringskritiska delarna av sitt parti och har tidigare dömts för hets mot folkgrupp  för att ha skymfat islam på sin blogg.

LÄS MER: EU-topp vill favorisera kristna asylsökande

Sannfinländarna sitter i den finska regeringen tillsammans med Centern och Samlingspartiet (Finlands Moderater). I det finska kommunalvalet som hölls i början av maj förlorade Sannfinländarna hälften av sina anhängare jämfört med riksdagsvalet för två år sedan.

Vill driva en hårdare flyktingpolitik

Enligt Jussi Halla-aho beror det dåliga resultatet på att man inte drivit en tillräckligt hård flyktingpolitik. SVT:s korrespondent i Finland, Hasse Svens, tror att Halla-aho nu kommer ta partiet i en ny riktning.

– Sannfinländarna kommer bli ett parti som är mycket likt Sverigedemokraterna, säger Hasse Svens.

Viktigare än att sitta i regering

Enligt Svens är det viktigare för Jussi Halla-aho att ta Sannfinländarna i en mer flyktingfientlig inriktning än att sitta i regering. Om Sannfinländarna skulle hoppa av regeringen tror Hasse Svensk att Centern kommer börja se sig om efter nya samarbetspartier.

– Då skulle jag tro att man börjar samarbeta med mindre partier som Kristdemokraterna, säger Hasse Svens.

Halla-aho kommer träffa ledningen för de övriga ledningspartierna direkt på måndag, enligt tidningen Yle.

FAKTA: Sannfinländarna byter ledare

Finlands utrikesminister Timo Soini meddelade i mars att han nu i juni skulle avgå som ordförande för det invandringskritiska Sannfinländarna.

Fem kandidater ställde upp för att efterträda honom. Jussi Halla-aho vann med 949 röster, Sampo Terho kom tvåa med 629 röster. Därnäst kom de två kvinnliga kandidaterna Leena Meri och Veera Ruoho på 60 respektive 40 röster, och sist Riku Nevanpää med 8.

Soinis avhopp har sagts kunna bana väg för ett mer hårdfört ledarskap, eftersom undersökningar visat missnöje från partiets kärnväljare över en del av de kompromisser som Soini gjort som del av en trepartiregering som fokuserat på åtstramningar.

Timo Soini var med och grundade Sannfinländarna och har lett partiet sedan 1997.

Stödet för Sannfinländarna har rasat kraftigt, vilket Soini förklarat med flyktingkrisen och arbetsmarknadsläget.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.