Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska försvarsministeriet säger att man lämnat Ormön av välvilja. Se mer i klippet. Foto: AP

Regeringsrådgivaren: ”Kaboom! Inga ryska styrkor på Ormön längre”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska styrkor ska har lämnat strategiskt viktiga Ormön i Svarta havet. Samtidigt uppger ukrainska styrkor att ön omgärdas av tung rök från pågående explosioner och att man undersöker huruvida man kommer kunna etablera en utpost på platsen.

Ryssland har meddelat att man kommer att dra sig tillbaka från den hårt omstridda Ormön i Svarta havet. Tillbakadragandet innebär att de tusentals ton spannmål som suttit fast i Ukraina på grund av kriget nu möjligtvis åter kan börja exporteras. Enligt Ukrainas militär har nu ryssarna lämnat ön efter att ha attackerats under natten av robotar och artilleribeskjutning.

– Kaboom! Inga ryska styrkor på Ormön längre, skriver ukrainska regeringsrådgivaren Andrij Jermak på Twitter.

Ukrainsk militär: ”Området är helt befriat”

Ormön är en strategiskt viktig plats i Svarta havet och intogs snabbt av ryska styrkor under krigets första dagar. Ön ligger i direkt anslutning till hamnstaden Odessa och andra viktiga exporthamnar i Svarta havet. Ukraina och Väst har tidigare kritiserat Ryssland för att blockera hamnarna för export av spannmål, och därmed bidra till en global matkris.

Nu uppger det ryska ockupationsstyret i södra Ukraina att 7 000 ton spannmål lämnat hamnen i Berdjansk, mellan Mariupol och Melitopol, men uppgifterna har ännu inte bekräftats av någon oberoende part.

– Tillbakadragandet är avsett för att visa att Moskva inte hindrar FN:s ansträngningar att upprätta en humanitär korridor för export av jordbruksprodukter från Ukraina, säger Igor Konashenov, talesperson vid det ryska försvarsministeriet.

Ukrainsk militär säger dock att tillbakadragandet är en direkt konsekvens av intensiva artilleri- och missilattacker. ”Odessa-regionen är nu helt befriad,” uppger de ukrainska styrkorna på sociala medier.

Rökridå vilar över ön

Under torsdagen rapporterar ukrainska styrkor att ön fortfarande var uppslukad av tung rök till följd av fortsatta explosioner. Enligt Natalia Humenyuk, säkerhets- och försvarschef i södra Ukraina ska ryska styrkor ha setts lämna ön, men man vet ännu inte om de kan ha lämnat kvar avledningsverktyg på platsen. 

– Vi måste övervaka deras fartygsgrupperingar och hur de fortsatt använder sina styrkor. Det är för tidigt för oss att bilda en utpost på ön, vi måste avsluta vår undersökning av aktuell lägesbild först, säger hon.

Johnson: ”Omöjligt för Putin att erövra”

Under Natomötet i Madrid i veckan deklarerade brittiska premiärministern Boris Johnson att den ryska reträtten är ett tecken på att Ukraina kommer att gå segrande ur kriget.

– I slutändan kommer det vara omöjligt för Putin att erövra ett land vars folk inte accepterar att bli ockuperade, sa han.

Om man placerar radar- och luftvärnssystem på den mytomspunna Ormön så dominerar man luftrummet i norra Svarta havet, inklusive den strategiskt viktiga infarten till Odessa. Foto: TT

Fakta: Därför är Ormön strategiskt viktig

Den mytomspunna Ormön är belägen i Svarta havet och militär framhåller ofta att det land som kontrollerar ön dominerar hela den nordvästra delen av Svarta havet.

Ön ligger i nära anslutning till hamnstaden Odessa, och fungerar därmed som en stark strategisk första utpost under en eventuell attack mot staden. Det är i Odessas hamn som en stor del av exporten av spannmål bedrivs – en av Ukrainas viktigaste exportvaror.

Om man placerar radar- och luftvärnssystem där så dominerar man luftrummet i norra Svarta havet, inklusive den strategiskt viktiga infarten till Odessa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.