De som stödjer oppositionen skriver under för att fler ska kunna kandidera till presidentvalet i Belarus. Många har ansiktsmask. Foto: Tatyana Zenkovich / EPA

Regimkritiker fängslas i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens massgripanden i Belarus uppmanar omvärlden president Lukasjenko att släppa de frihetsberövade.
Men samtidigt som människorättsorganisationer i landet vittnar om tortyr i häktena fortsätter polisen gripa dem som öppet visar sitt missnöje med den sittande presidenten, Aleksandr Lukasjenka.

I fredags var det sista dagen för de som vill kandidera presidentvalet i augusti att samla in namnunderskrifter. För att registrera sig som kandidat i valet krävs minst 100 000 namnunderskrifter. Sju personer kvalade in. Två av dem har fängslats under valkampanjen.

I slutet av maj greps bloggaren och aktivisten Siarhej Tsichanouski. Hans fru, Svetlana Tsichanouska bestämde sig då att kandidera istället för sin make. I torsdags greps president Alexander Lukasjenkos främste utmanare, affärs- och bankmannen Viktar Babaryko. Han och hans son Edvard som är kampanjchef åt sin far greps när de var på väg att lämna in namnunderskrifterna, uppger Babarykos kampanjsajt.

De är båda anklagade för ekonomisk brottslighet. Flera vänner och före detta kollegor till Babarykos har tidigare och åtalats för liknande brott. Det är inte ovanligt att den belarusiska regimen använder rättsväsendet för att komma åt politiska motståndare.

Protester på gatorna

Gripandena fick tusentals redan missnöjda medborgare att ge sig ut på gatorna i Belarus under helgen. Polis sattes in mot demonstranterna och ett hundratal greps, tillsammans med valarbetare och journalister som var utsända att bevaka protesterna. De flesta släpptes senare, men enligt belarusiska människorättsorganisationer vittnar flera av de gripna om tortyr.

EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen har uppmanat den belarusiska regimen att omedelbart släppa såväl demonstranter som de fängslade presidentkandidaterna. Sveriges utrikesminister uttryckte sin oro över situationen på Twitter och skrev att Belarusiska myndigheter bör tillåta fria val och säkerställa att medborgarnas rättigheter tillgodoses. 

Den svenska organisationen Östgruppen, som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa, kräver att Sverige och EU ska stoppa allt politiskt och ekonomiskt samarbete med regimen, inklusive det svenska biståndet till statliga aktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer