Provinshuvudstaden Zhengzhou i Henan har drabbats svårt av kraftiga regn. Foto: TT

Regnkaos i Kina – hundratusentals evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Minst 25 personer har dött och mer än hundratusen evakuerats sedan kraftiga skyfall orsakat översvämningar i Henanprovinsen i Kina. Enligt landets armé så finns det en risk för att en damm i området kan kollapsa.

Gator och järnvägsstationer ligger under vatten i ett flertal städer och hundratals har räddats från vattenmassorna. Bilder i sociala medier visar bland annat hur tunnelbaneresenärer står med vatten upp till bröstet i väntan på räddning.

I provinshuvudstaden Zhengzhou har det de senaste tre dagarna regnat lika mycket som det vanligtvis gör under ett helt år. Under bara en timme på tisdagen föll 20 centimeter regn. Nästan 200 000 människor har evakuerats från Zhengzhou, enligt lokala myndigheter.

Närmare 100 miljoner människor bor i den drabbade provinsen. Myndigheterna har uppmanat befolkningen att stanna inomhus med anledning av läget.

Damm i riskzonen

Enligt kinesiska medier så är detta det värsta regnovädret som drabbat regionen på 60 år. Först om ett dygn väntas ovädret bedarra.

Kinesiska myndigheter har satt in militär för att bevaka en skadad damm i staden Luoyang. Enligt armén så finns det en risk för att dammen kan kollapsa ”när som helst”.

En 20-meter stor del av dammen har redan brustit, något som man tror beror på skador den ådragit sig i samband med en storm tidigare under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.