Mellan 2000 och 2012 uppskattas 1,1 miljon kvadratkilometer regnskog ha försvunnit, ett område mer än dubbelt så stort som hela Sverige, enligt rapporten State of the Rainforest som tagits fram av norska Regnskogsfondet och institutet GRID-Arendal som samarbetar med FN:s miljöprogram Unep.
Viktiga roller
Den höga avvecklingstakten är känd sedan tidigare, men de senaste årens forskning visar också att regnskogen är avgörande för matproduktion och levnadsvillkor för världens fattigaste, utöver rollen för klimatet och den biologiska mångfalden.
– Forskning har visat att regnskogen betyder mer än vi trodde, säger Dag Hareide på Regnskogfondet.
Industrier som palmoljeplantager, olje- och gasproduktion och gruvdrift utgör hot för världens regnskogar. Samtidigt står olaglig verksamhet för en växande del.
Skog försvinner i snabb takt
Den olagliga verksamheten tros sammanlagt omfatta mellan 30 och 100 miljarder dollar årligen, vilket kan jämföras med världens sammanlagda utvecklingsbistånd som enligt OECD ligger på 134,8 miljarder dollar.
Ett problem är att det är svårt att fastställa exakt hur mycket skog som avverkas. De källor som rapporten lutar sig mot har olika siffror på hur mycket skog som skövlas årligen.
– De är eniga om är att skogen försvinner raskt, säger Hereide.
Positiva utvecklingar
Det finns dock ljusglimtar. Vissa företag som tidigare varit miljöbovar har gjort helomvändningar och i exempelvis Brasilien har man genom politiska initiativ lyckats bromsa avvecklingen med tre fjärdedelar jämfört med perioden 1996-2005. Mätt i koldioxid-utsläpp motsvarar det Tysklands sammanlagda utsläpp under ett år, berättar Hereide.
– Det finns tecken i tiden som är positiva.