Foto: TT

Reinfeldt om Merkel: EU:s enskilt viktigaste politiker

Uppdaterad
Publicerad

I en värld med obalanserade ledare står Tysklands förbundskansler Angela Merkel för stabilitet. Det säger förre statsminister Fredrik Reinfeldt inför tyska förbundsdagsvalet nu på söndag.
– Hon är påläst, hon är lugn, hon är långsiktig i en värld där alla är nervösa, lynniga och kortsiktiga.

Fredrik Reinfeldt har träffat Angela Merkel många gånger och säger att de har en personlig, men inte privat relation. När han på fredagen gästade Morgonstudion beskrev han Angela Merkel som en symbol för stabilitet i en orolig värld och den enskilt viktigaste politikern i EU.

– Jag har sett henne många nätter i långa förhandlingar växa ihop olika intressen och det kan bara göras med stor skicklighet och lyhördhet. Hon är en mycket skicklig förhandlare och det grundar hon på, vilket är underskattat, att hon läser alla handlingar och vet vad det är vi pratar om, det är inte alltid man har den känslan med alla ledare.

”Mix av många intressanta saker”

Som person beskriver han Angela Merkel som en djupt samhällsengagerad filosofisk person som är busigare än vad hon verkar.

– Hon är en kvinna i en mansdominerad värld, hon kommer från norra Tyskland som ekonomiskt inte är lika starkt, hon är protestant i ett katolskt land, hon är en mix av många intressanta saker, och känns väldigt trygg i sig själv.

Valet i Tyskland kan påverka Sverige

Allting pekar på att Angela Merkel även efter valet på söndag kommer att fortsätta som förbundskansler. Men hennes val av koalitionspartner kan påverka Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

– Angela Merkel kanske byter koalitionspartner, och socialdemokraterna eller liberalerna som det står emellan vill väldigt olika saker med EU:s framtida utveckling och det har stor påverkan på oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer