Reinfeldt positiv till automatiska sanktioner för euroländerna

Uppdaterad
Publicerad

Statsminsiter Fredrik Reinfeldt tycker att många av Eurokrisens problem kan lösas utan fördragändringar. Men ställer sig positiv till de automatiska sanktioner som Merkel och Sarkosky har föreslagit i sin uppgörelse.

-Om det blir fråga om fördragsändring måste jag först ha riksdagen med mig och jag måste prata med Socialdemokraterna, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på en presskonferens med sin nederländske kollega, premiärminister Mark Rutte.

Fördragen behöver inte ändras

Reinfeldt tillade att Sverige anser att många av de problem som nu kan lösas kan lösas utan att fördragen behöver ändras. Sådana lösningar måste prövas först.

Reinfeldt hävdar att det är mycket viktigt att Italien och Spanien nu tar itu med sina problem och om de kan visa på framsteg så kan mycket vara vunnet utan fördragsändringar.

Rutte sade att Nederländerna och Tyskland i stort sett tycker lika om hur eurokrisen ska lösas. Men hans uppgift under besöket hos Reinfeldt i Stockholm var inte, sade han, att få Reinfeldt att gå med på de lösningar som Tyskland och därmed också Nederländerna vill se.

Positiv till sanktioner

Reinfeldt sade dock att han stödjer förslag, något som Nederländernas förespråkar, som går ut på att EU-länderna ska få ett straff omedelbart då de bryter mot uppsatta regler, så kallade automatiska sanktioner, vad gäller sådant som storleken på budgetunderskott.

-Vi stödjer sådana sanktioner, sade Reinfeldt och hävdade att sådana sanktioner verkar bäst om de sätts in tidigt.

Både Rutte och Reinfeldt framhöll att alla lösningar som presenteras måste utgå från att EU består av 27 länder och att särlösningar som omfattar enbart de 17 länder som är med i valutaunionen bör undvikas.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.