Genom åren har det stundtals blåst i flera bemärkelser. Här på flygbasen RAF Valley i Wales, för att besöka sitt barnbarn prins William. Foto: TT / Christopher FurlongVisa alla (14)
Visa alla (14)

Rekorddrottningen i bilder

Uppdaterad
Publicerad

Under sin långa regeringstid har drottning Elizabeth mött och också överlevt många i dag historiska personer så som USA:s förre presidentet John F Kennedy. Hon har besökt många länder och naturligtvis Brittiska samväldets 53 stater. Den 2 juni 1953 kröntes hon 27 år gammal. Drottning blev hon redan året innan.

Förra rekordinnehavaren, drottning Victoria, regerade i över 63 år, från 1837 till 1901.

Under drottning Elizabeths tid på tronen har det brittiska imperiets storlek krympt och är nu bara en spillra av forna tiders välde. Det kom att kallas ”imperiet där solen aldrig går ner”, eftersom det spände över hela världen. Under sin tid på tronen har drottningen bland annat hunnit träffa 11 av amerikanska presidenter.

Felaktigt dödsbud

Nästa år fyller hon 90 och visar inga tecken på att tackla av, även om etermediebolaget BBC i somras genrepade inför ett viktigare dödsbud, det vill säga hur bolaget ska agera vid ett dödsfall inom kungahuset. Via Twitter råkade en BBC-reporter meddela att drottning Elizabeth hade avlidit, efter att ha vårdats på sjukhus i London.

Drottning Elizabeth var mycket riktigt på sjukhuset den dagen, men det var fråga om hennes årliga läkarundersökning, tillkännagav hovet.

BBC tvingades be om ursäkt och inledde en internutredning för att undvika en sådan pinsamhet igen.

– Löftena hon gav vid kröningen är så djupgående och så speciella att hon inte kan tänka sig att inte följa dem till den dag hon dör, sade kusinen och nära vännen Margaret Rhodes till BBC 2006.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer