Vardagsliv i Nordkorea. Utmed motorvägen Pyongyang – Keasong finns bomullsfält, risodlingar och majsplantager. Foto: Yvonne Åsell, TT

Rekordlåg tillgång på mat i Nordkorea

Publicerad

Matransonerna i Nordkorea har minskat till 300 gram per dag. Det är den lägsta nivån hittills för den här tiden på året, visar en ny studie från FN.

– Den nya matsäkerhetsuppskattningen i Nordkorea har kommit fram till att 10,1 miljoner människor lider av dålig livsmedelssäkerhet efter de sämsta skördarna på tio år på grund av torka, värmeböljor och översvämningar. Det innebär att de inte har tillräckligt med mat fram till nästa skörd, säger Herve Verhoosel, talesperson för FN:s världslivsmedelsprogram WFP.

Bland de 10,1 miljoner nordkoreaner som behöver hjälp finns de 7,5 miljoner som är beroende av regeringens matransoner.

Nordkoreanernas proteinintag är väldigt lågt, visar kartläggningen som gjordes på begäran av Nordkorea mellan den 29 mars och den 12 april. En del äter protein bara några gånger per år.

Få har insyn

WFP och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation är bland de få hjälporganisationer som har tillträde till Nordkorea. De gjorde kartläggningen tillsammans genom besök vid lantbruk, plantskolor, matdistributionskontor och hushåll.

Jordbruksproduktionen på 4,9 miljoner ton är den lägsta sedan säsongen 2008–2009, vilket har lett till en brist på 1,36 miljoner ton, enligt Verhoosel.

I mitten av 1990-talet drabbades landet av en svår hungersnöd där tre miljoner människor avled. WFP planerar en ny kartläggning i juli och augusti för att få en bättre överblick över krisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer