AFD-ledarna Alexander Gauland och Alice Weidel gläds åt de höga siffrorna för partiet i opinionsmätningarna. Foto: AP/TT

Rekordsiffror för tyska högernationalister – skakas av ny naziskandal

Uppdaterad
Publicerad

Det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, får rekordsiffror – 17 procent av stödet – i de senaste opinionsmätningarna. Därmed hamnar det invandringskritiska AFD bara en procentenhet under Socialdemokraterna, SPD som ligger på sin rekordlåga nivå på 18 procent. Angela Merkels CDU/CSU, tappar i stöd. Samtidigt skakas AFD av en ny naziskandal.

En av AFD:s ungdomspolitiker, Lars Steinke från Niedersachsen, skrev i sociala medier att mannen som utförde ett av attentaten mot Hitler, var en förrädare och inte en hjälte, enligt Die Welt.

Den tyske officeren Claus Schenk Graf von Stauffenberg genomförde ett misslyckat attentat mot Adolf Hitler den 20 juli 1944. Foto: AP/TT

Claus Schenk Graf von Stauffenberg gjorde ett misslyckat försök att mörda Adolf Hitler den 20 juli 1944. Genom att placera en bomb i en väska under ett bord skulle Hitler dödas och en grupp sammansvurna stod beredda att överta makten. Bomben detonerade men Hitler undkom med lätta skador. Attentatsmännen avrättades och deras minne hedras vid ceremonier varje år.

Lars Steinke hävdade i sitt inlägg att Stauffenberg var en feg förrädare som bara försökte rädda sitt eget skinn. Hans uttalande fördöms i skarpa ordalag av ledarna för det högernationalistiska partiet, AFD, och av dess ungdomsförbund. Steinke kommer har tagit tillbaka sitt uttalande men säger att han inte ”förstår hjältekulten kring Stauffenberg”. Han kommer sannolikt att uteslutas ur partiet inom kort.

AFD ökar

Flera opinionsinstitut visar uppgångar för AFD, som högst hamnar de på 17,5 procents stöd, enligt INSA. Partiet fick 12,6 procent av väljarstödet vid valet till förbundsdagen i september 2017 och blev tredje största parti. Mätningarna är gjorda före det aktuella uttalandet.

CDU tappar

Om mätningarna stämmer ligger AFD bara en procentenhet under det socialdemokratiska partiet, SPD. Angela Merkels CDU/CSU ligger kring 30-procentsstrecket, enligt flera institut. I parlamentsvalet blev resultatet för Merkels CDU och systerpartiet CSU 32.9 procent. Även i Bayern tappar CDU/CSU och ligger nu under 40 procent. De tillfrågade i Bayern ger AFD 13 procent. Den 14 oktober hålls ett politiskt viktigt delstatsval i Bayern.

Vid Wagnerfestivalen i Bayreuth syntes Angela Merkel tillsammans med sin man Joachim Sauer. Foto: AFP/TT

En uppslitande strid om migrationen mellan förbundskansler Angela Merkel och inrikesminister Horst Seehofer från CSU höll på att spräcka regeringen tidigare under sommaren. Krisen avvärjdes med en kompromiss och det politiska Tyskland kunde gå på semester. Nu undrar de tyska medierna var Angela Merkel tillbringar sin ledighet. Hennes man, Joachim Sauer, har synts i norra Italien utan henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.