En sydafrikansk noshörning har fallit offer för tjuvjägare. Foto: TT

Rekordstor tjuvjakt på noshörning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet noshörningar som dödas under tjuvjakt i Sydafrika är på väg på mot ett nytt, svart rekord.

Trots ökade insatser för att hindra utvecklingen har 558 djur skjutits i landet hittills i år. Det är omkring hundra fler än vid samma tidpunkt 2013, då totalt 1 004 noshörningar dödades illegalt, rapporterar AFP.

Omkring 80 procent av världens noshörningar lever i Sydafrika. Man räknar med att det finns totalt 25 000 individer, men den ökande och allt mer sofistikerade tjuvjakten hotar beståndet. Skyttarna använder ofta halvautomatiska vapen och giftpilar för att lägga ner djuren, och sedan såga av deras horn.

Det är just efterfrågan på hornen, särskilt från Asien, som är det stora hotet mot noshörningarna. Malda horn används bland annat inom traditionell medicin som botemedel mot allt från cancer till baksmälla, men består av samma material – proteinet keratin – som våra fingernaglar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.