Foto: STR / AFP / TT

Juntans uttalande i Myanmar provocerade fram större demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals myanmarier samlades under onsdagen på gatorna i Yangon. Demonstrationen beskrivs av flera nyhetsbyråer som en av de största hittills. Samtidigt hävdar militären att protesterna håller på att ebba ut.

I början av veckan hävdade den styrande militärjuntan att demonstrationerna snart skulle ta slut. Men under onsdagen tog sig tusentals invånare ut på gatorna i Myanmars största stad Yangon.

Juristen Kyi Pyar, som tidigare arbetat under fängslade ledaren Aung San Suu Kyi, menade att militärens uttalande provocerade invånarna till att visa sitt missnöje än mer.

– Det här upprörde folket, sa hon till AP, och fortsatte:

– Vi är inte svaga, vi kommer aldrig att ge upp kampen mot militärregimen. Så nu är vi tillbaka på gatorna igen.

Blockerade vägar

I Yangon har demonstranterna blockerat vägarna med olika fordon. Tusentals samlades vid den centralt belägna Sule-pagodan där Suu Kyis partikollega Sithu Maung höll tal, rapporterar Al Jazeera.

– Vi älskar demokrati och hatar juntan, sa han till folkmassan.

– Vi måste bli den sista generationen som upplever en kupp.

Demonstrationer i flera städer

Protesterna sker inte bara i Yangon. I landets huvudstad Naypyitaw har demonstranterna också försökt blockera vägar. En av dem sade skämtsamt till AP att hans bil gått sönder mitt på en gata ”på grund av det lidande som folket går igenom just nu”.

Det kommer även in rapporter om demonstrationer i den näst största staden Mandalay.

Suu Kyi frihetsberövades den 1 februari. Hon har åtalats för brott mot lagen om naturkatastrofer, samt för att ha brutit mot landets export- och importlagar. Hennes fall kommer att tas upp i rätten den 1 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.