Just nu finns det ett stort antal knölvalar i Kaldfjorden i Nordnorge ditlockade av stora stim med sill. Foto: Reuters

Rekordstort antal valar i norska Kaldfjorden

Publicerad

Aldrig tidigare har så många späckhuggare och knölvalar iakttagits på ett och samma ställe som i fjorden vid Kvalöya, nu i vinter.
Forskare har överraskats både av valens tidiga ankomst och antalet.

Knölvalen är det däggdjur som gör de längsta vandringarna av alla djur på jorden. De äter upp sig i norr om hösten och vintern, innan de drar till varmare områden för att föröka sig. 

Unik databas

Ett världsomspännande valforskningsprojekt har startat bland forskare i Tromsö tillsammans med National Geographic. Forskare från Akvaplan-niva har fått 200.000 kronor från National Geographic för att skapa en databas med bilder på knölvalar, skriver NRK.

Mönstret på fenan är unik hos varje knölval. Det gör att forskare kan känna igen varje enskild individ med hjälp av bilder. Det i sin tur gör det möjligt att följa valarna över hela världen. 

Martin Biuw arbetar med projektet och han gör den här iaktagelsen från forskningsbåten:

– Vi kan se dryga 20 knölvalar och  många späckhuggare som äter sill. Under båten befinner sig just nu ett jättestort stim med sill. Det är en helt unik situation, säger Biuw. 

Sillen är orsaken

Anledningen till att så mycket val samlats på ett och samma ställe är sillen. Under det senaste decenniet har mängden sill ökat och det har fört med sig att valen blivit mer synlig i fjordarna i Troms.

Det har också inneburit att ett ökat antal turister, som är ute efter naturupplevelser, har sökt sig till platsen. ​

Valsafari har kommit att bli ett nytt fenomen i Troms. Och eftersom valen återkommit under de senaste åren, törs fler satsa på valsafari.

– Det är helt fantastiskt! Det är exotiskt! Jag har bara sett val på teve tidigare, säger Agnes Wahlen, turist från Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer