Foto: TT

Rekordtillslag mot svensk knarksajt

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis, FBI och Europol har i en gemensam internationell aktion slagit till mot marknadsplatser på internet som säljer droger och vapen. I Sverige ledde insatsen bland annat till att en plats med 900 narkotikaannonser stängdes ner.

Två svenska säljare ska ha gripits i samband med tillslaget, där polis i 17 länder, bland annat amerikanska FBI, deltog.

Totalt har 17 personer gripits och polisen har dessutom beslagtagit nästan 7 miljoner kronor i den digitala valutan bitcoin, 2 miljoner kronor i kontanter samt guld, silver, vapen, droger och ett okänt antal servrar.

Även internationella sidor som vänt sig till svenska säljare har stängts ner. Tillslagen skedde mot marknadsplatser på nätverket Tor som brukar beskrivas som en anonymiseringstjänst som ger datoranvändare möjligheten att kommunicera anonymt och döljer avsändarens IP-adress.

Silk Road släckt

Bland annat ska den famösa sajten Silk Road 2.0, en av de största illegala sajterna i världen, stängts ner i operationen som av polisen kallats ”Onymous”. Den misstänkte ägaren, en 26-årig amerikan, ska också ha gripits.

Just Silk Road var också föremål för ett stort tillslag hösten 2013, då drog- och vapenhandelsajtens misstänkte ägare Ross Ulbricht greps av FBI. Silk Road beräknades då ha omsat runt 1,2 miljarder dollar.

Andra stora amerikanska sajter som BlueSky, Cloud 9 och Hydra ska också ha släckts ner.   

Omkring 400 sidor stängdes ner totalt men sajten ”Flugsvamp” är den enda som riktar sig specifikt till svenskar och är skriven på svenska.

”Ska hitta köpare och säljare”

– Tillslaget har ett viktigt signalvärde eftersom det visar att vi faktiskt kan slå till mot marknadsplatser som man försöker att hålla dolda, säger Sören Clerton vid Rikskriminalpolisen som ledde arbetet i Sverige.

Förutom att IP-adresser anonymiseras så sker betalningar med den elektroniska valutan bitcoin för att ytterligare minska risken för att polis och åklagare ska kunna bevisa vilka som gjort olagliga affärer på nätet.

– Vi har goda förhoppningar om att vi ska kunna identifiera både köpare och säljare utifrån det material vi nu har, säger Clerton.

Tillslagen skedde samtidigt i går under eftermiddag och kväll och pågick under några timmar. Det tog inte lång tid innan polisen noterade en viss oro på nätet sedan användare insett att sidor stängts ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.